1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Uusnatsielokuva paljastaa, miten rasismista tuli politiikkaa – Suomessa aihetta arastellaan

Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla nähdään ajankohtaisia elokuvia äärioikeistosta ja viharikoksista. Aiheista tehdään yhä enemmän elokuvia. Suomessa uusnatsit ovat jääneet vähälle käsittelylle.

elokuvat
Elokuvasta French Blood
Kuva elokuvasta French Blood.Rakkautta ja anarkiaa festivaali / French Blood

Torstaina käynnistyvä Rakkautta ja Anarkiaa -festivaali haluaa nostaa esiin elokuvia rasismista ja äärioikeistosta.

Ranskalaisessa French Blood -elokuvassa väkivaltainen uusnatsiryhmä pääsee mukaan poliittiseen päätöksentekoon. Elokuvassa seurataan uusnatsia, jota rasismi ja viharikokset alkavat vähitellen vaivata.

French Blood valittiin mukaan festivaalille Jyväskylässä elokuussa tapahtuneen uusnatsien väkivaltaisen mellakan jälkeen, kertoo taiteellinen johtaja Pekka Lanerva.

– Tuntui että ensimmäinen puoli tuntia elokuvasta on Suomen lähitulevaisuus. Henkilöt toimivat politiikassa ihan normaalisti, mutta heillä on yhteyksiä väkivaltaisiin ääriliikkeisiin. Se on pohja, jolle poliittista liikettä myös rakennetaan.

Uusnatseja ja rasismia käsitellään aiempaa enemmän elokuvissa maissa, joissa äärioikeiston liikehdintä on kiihtynyt, Ranskan lisäksi esimerkiksi Italiassa, Saksassa ja Englannissa.

Lähivuosina lisää kotimaisia elokuvia uusnatseista

Suomessa uusnatsit eivät ole juuri olleet esillä elokuvissa. Dome Karukosken parin vuoden takaista Leijonasydäntä ennen aihetta oli käsitelty vuoden 1978 Vaaran merkki -dokumentissa, jossa Pekka Lehto ja Pirjo Honkasalo soluttautuivat uusnatsijoukkoon. Nina Stenros ohjasi myös dokumentin _Sieg Heil Suomi _90-luvulla.

– Uusnatsit ovat arka ja tavallaan myös tylsä aihe. Liikehdintä ei ole ollut sen arvoista, että elokuvantekijän olisi siihen kannattanut tarttua. Aihe ei ole mikään rahasampo, sanoo poliittiseen historiaan erikoistunut elokuvatutkija Jari Sedergren.

Tutkijan mukaan uusnatsit tulevat näkymään tulevaisuudessa enemmän.

– Varmasti viiden vuoden sisällä nähdään aika monta elokuvaa aiheesta. Maahanmuutto, pakolaisuus ja poliittisesti jyrkentyneet mielipiteet tulevat näkymään suomalaisessa elokuvassa.

Vakavasta draamasta veriseen kauhuun

Moni uusnatseja käsittelevä elokuva kertoo nuoresta vihaisesta miehestä, jolla on hakaristi tatuoituna rintaan. Vähitellen miehen ajatukset muuttuvat ja hän haluaa pois uusnatsiryhmästä. Tarina on nähty esimerkiksi American History X -elokuvassa ja Leijonasydämessä. Myös tuore French Blood kuuluu samaan sarjaan.

– Poliittisessa elokuvassa on hirveän pitkät perinteet kääntymystarinoista. Ideologisesti sitoutunut henkilö muuttuu toiseen suuntaan ja ehkä vielä takaisin. French Bloodissa selkeästi uutta on kytkentä kansalliseen rintamaan, kertomukseen politiikasta ja vaaleista, sanoo Sedergren.

Uusnatseja käsittellään nykyään vakavan draaman lisäksi komedia- ja kauhuelokuvissa. Tuore saksalainen komedia _Heil _kertoo miehestä, joka tyttöystävänsä painostuksesta kääntyy uusnatsiksi ja hyökkää tankilla Puolaan.

Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla nähdään trilleriä ja veristä kauhua sekoittava yhdysvaltalainen Green Room. Elokuvassa antirasistinen punkbändi saa peräänsä uusnatsijoukon.

– He soittavat kuuluisan punkkiklassikon, Nazi Punks Fuck Off. Sitä ei oteta hyvin vastaan. Elokuva etenee sellaiseen menoon, että kuka tahansa sympaattisista henkilöistä voi heittää veivinsä, nauraa Lanerva.

Lue seuraavaksi