Yksinäisyys Venäjällä söi miestä – Jyri pomottaa erotuomareita nyt Liigassa

Kaksikymmentä vuotta jääkiekon pääsarjoissa, olympialaisissa ja MM-kisoissa tuomaroinut Jyri Rönn oli keväällä uuden edessä. Suomen pääsarja Liiga haki erotuomarijohtajaa. Rönn mietti, että neljä vuotta Venäjän KHL-tuomarina riittää, haki paikkaa ja sai sen.

urheilu
Jyri Rönn YLE Keski-Suomen studiossa.
Jyri Rönn YLE Keski-Suomen studiossa.

Rönn tajusi Venäjällä hakuilmoitusta miettiessään, että samaa mahdollisuutta ei välttämättä tule enää myöhemmin.

– Siinä laskeskelin, että onko minulla jotain annettava ja pystynkö hommaa hoitamaan. Tulin siihen lopputulokseen, että on se sen verran kova ja kiva haaste, että haetaan ja katotaan, että valitaanko.

Jyri Rönn aloitti Liigan erotuomarijohtajana heinäkuun alussa. Ja positiivisella mielellä, kun ei tarvinnut lähteä raitapaitatöihin Moskovaan.

– Uudet haasteet on vienyt mukanaan ja kaikki energia ja tekeminen on suunnattu siihen. Kun on mielekästä tekemistä, niin aika menee siivillä. Toisaalta olin Venäjällä neljä vuotta ja paluu sinne ei ollut enää niin houkutteleva vaihtoehto tässä vaiheessa, kertailee Rönn.

Sosiaalinen elämä tärkeää

KHL:ssä tuomarointi oli jatkuvia pitkiä lentomatkoja ja ainoalle suomalaiselle päätuomarille myös jatkuvaa yksinäisyyttä.

– Kyllä se miestä syö. Vaikein asia KHL:ssa oli nimenomaan yksinäisyys. Kun elämän laatu on huonoa, niin sitä ei mikä tahansa korvaa. Vaikka peli oli hyvää ja asiat olivat muuten ihan jees, niin kyllä tämä sosiaalinen elämä on tärkeää itse kullekin, korostaa Rönn ja kehuu Jyväskylän sosiaalista elämää.

Vuosien kokemuksella ja näkemyksellä Rönn näkee päätehtäväkseen auttaa Liigan tämän päivän tuomareita. Uusi pesti alkoi räväkästi tulevan kauden miettimisellä.

– Lähdettiin tuomareiden kanssa hakemaan selkeästi tiettyjä juttuja ja kentälle tiettyjä linjauksia. Käytiin niitä läpi neljän päivän leirillä ja sähköposteilla. Tietenkin tähän liittyy organisaatiokuviot. Paljon on ollut asioita ja tämä on pitkä prosessi. Alku on näyttänyt lupaavalta ja kiva on ollut huomata, että tuki on ollut takana, kertoo Rönn.

Tuomarit liikaa esillä

Jyri Rönnin iso tavoite on saada tuomarit pois julkisuuden keskiöstä.

– Olen kokenut, että tuomarit ovat Suomessa liikaa olleet keskiössä. Nyt pelaajat ja peli pitäisi olla siellä keskiössä. On lähetty hakemaan juttuja, että pelissä säilyisi taitoa, vauhtia, taklauksia ja kamppailuita. Totta kai mailan häirintään ja estämispeliin pitää kiinnittää huomiota, mutta toisaalta meidän pitää sallia oikeat ja kovatkin taklaukset ja ottaa ylilyönnit pois, linjaa Jyri Rönn.

Työtään helpottamaan Rönn on tuonut liigaan videopalaute –järjestelmän.

– Se ei vielä ole ihan täysin toiminnassa, mutta jatkossa minulla on joka aamu jokaisesta pelistä tärkeimmät videoklipit ja sitä kautta pystytään otteluita seuraamaan. Meillä on myös koulutusryhmä, johon kuuluu entisiä liigatuomareita ja heidän kanssa käydään asioita läpi. Yhdelle miehellä tämän on ihan tekemätön paikka, mutta järkevästi delegoimalla ja oikeat ihmiset oikeisiin paikkoihin, uskon että pystytään hyvään lopputulokseen, kertoo Rönn.

Työrauha palautettava pelikentille

– Toinen pointti on, että meidän pitäisi saada työrauhaa enemmän kentälle. Kun vertaa esimerkiksi KHL:ään niin kyllä siellä oli parempi työrauha ja sitä samaa haluan tänne periaatteella että valmentaja valmentaa, pelaaja pelaa ja tuomari tuomaroi. Yleinen ilmapiirin muutos tulisi ehkä tätä kautta ja saataisiin asiat oikeisiin mittasuhteisiin.

Suomalaisten tuomareiden tason Jyri Rönn arvioi hyväksi, vaikka resurssit ovatkin vähäisemmät verrattuna liigoihin, joilla on ammattituomareita. Sen sijaan rekrytoinissa on Suomessa parannettavaa.

– Siihen pitää panostaa kaikissa sarjoissa ja kaikilla tasoilla, jotta löydetään hyviä tyyppejä ja tuomareita. Nytkin kaksi kaveria lähti kokeneimmasta päästä. Antti Puumala KHL:ään ja Aleksi Rantala Ruotsiin. Kesällä joutui ensimmäisenä miettimään mistä saadaan korvaajat ja kuinka paljon voidaan nostaa pelimääriä nykyisillä kavereilla. Nyt ollaan tuotu tulokkaita mukaan try out –periaatteella ja katsotaan saadaanko heistä vakituisia kavereita Liigaan, sanoo Rönn.

Jyri Rönniä haastatteli Jussi Lindroos