Arkeologinen kaivausryhmä täpinöissään Janakkalassa: rikkaimmat löytökerrokset odottavat syvemmällä

Koekaivauksia johtanut arkeologi pitää Janakkalan Hamppulan aluetta vahvasti kalmistona. Niemenpään Hamppulasta Janakkalasta on löydetty tällä viikolla muun muassa pronssipinsetit ja koruyhdistelmä, jossa on kaksi kupurasolkea, kaulakoru sekä rannerengas.

Kotimaa
Arkeologiset kaivaukset, etualalla mittalaitteistoa
Ville Välimäki / Yle

Janakkalassa on tehty muinaisjäännöksen esitutkimusta tällä viikolla arkeologi Kirsi Luodon johdolla. Tutkittu alue on suhteellisen pieni, vain muutaman neliömetrin alue. Viimeisenä koekaivauspäivänä torstaina Hamppulasta on löydetty muun muassa pronssipinsetit ja koruyhdistelmä, jossa on kaksi kupurasolkea, kaulakoru sekä rannerengas.

Kaivauksia johtanut arkeologi Kirsi Luoto pitää Hamppulan aluetta selkeästi ja vahvasti kalmistona. Korukombinaatio löytyi täsmälleen samasta paikasta, mistä harrastajaryhmä Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät löysi kesällä 2014 muun muassa rannerenkaan.

– Kalmisto itsessään on tietysti aina erittäin mielenkiintoinen tutkimuskohde. Olemme päätyneet kuitenkin siihen, että ennallistamme kohteen sellaiseksi, että se mahdollistaa mahdolliset jatkotutkimukset, kertoo arkeologi Kirsi Luoto.

Me tiedämme varmasti, että rikkaimmat löytökerrokset ovat vielä odottamassa syvemmällä

Kirsi Luoto

Koekaivaus päättyi maanalaiseen kiveykseen

Koekaivaus on kohdistunut ainoastaan pintakerroksiin muutaman kymmenen sentin syvyydelle maan pinnasta. Kolmesta päällimmäisestä kerroksesta esiin tullut esineistö ja aineisto on määrältään kohtuullinen. Syvyyssuunnassa koekaivaus päättyi maanalaiseen kiveykseen, jota ei aukaistu eikä rikottu.

– Me tiedämme varmasti, että rikkaimmat löytökerrokset ovat vielä odottamassa syvemmällä, kertoo Luoto.

Oletettu luunpalanen minigrip-pussissa.
Ihmisen vai eläimen luuta? Sitä on maastossa mahdoton arvioida.Ville Välimäki /Yle

Koko tutkimusryhmä on omien sanojensa mukaan ollut koekaivauksen viimeisenä päivänä täpinöissään. Johtopäätös onkin jo nyt tehdyn pienen esitutkimuksen perusteella se, että Janakkalan Niemenpään Hamppulasta on varmistunut kalmisto. Sellaisia on tiedossa muitakin Kanta-Hämeessä.

Korujen ja metalliesineiden lisäksi koekaivannosta löytyi luunpaloja ja jopa erittäin hyvin säilynyttä luuta. Luulöydöt lähtevät seuraavaksi osteologin tutkittaviksi, joka päättelee, ovatko luut ihmisen luita. Niin ikään osteologi selvittää sen, onko kyse palaneesta vaiko palamattomasta luusta.

Löydöistä Museoviraston arvio ensi viikolla

Hamppulan kalmiston löysivät kesällä 2014 Kanta-Hämeen menneisyydenetsijät Reijo Hyvönen ja Mikko Mäkelä metallinpaljastimillaan. Hyvösen mukaan metallinpaljastin piippasi kivikkoisessa mäkimaastossa monessa muussakin paikassa kuin nyt tehty koekaivanto.

Ryhmä otti kesällä 2014 välittömästi yhteyttä Museovirastoon löydöstään. Museovirasto tutki alueen heinäkuussa 2014 ja määritteli sen muinaismuistoksi, joka on rauhoitettu. Kalmiston löytäjistä Reijo Hyvönen on osallistunut myös koko viikon ajan arkeologi Kirsi Luodon johtamaan esikaivaukseen maastossa.

Seuraavaksi Museoviraston ja yliopistojen odotetaan pohtivan mahdollisia jatkotutkimuksia. Museoviraston odotetaan antavan tehdyistä löydöistä oman arvionsa ensi viikolla.