Neljä Järviseudun kuntaa erityiseen kuntajakoselvitykseen

Järviseudulla tehdään syksyn ja alkutalven aikana neljän kunnan kesken erityinen kuntajakoselvitys. Valtiovarainministeriö on määrännyt selvitykseen kriisikunta Vimpelin, Alajärven kaupungin sekä Evijärven ja Lappajärven kunnat.

Kotimaa
Kuntalaisia ja kunnallisvaaliehdokkaita Vimpelissä Saarikentän katsomon suojissa.
Hans Holmgren / Yle

Valtiovarainministeriö on määrännyt erityisen kuntajakoselvityksen toimitettavaksi neljässä Järviseudun kunnassa. Selvitys koskee kriisikunta Vimpeliä sekä Alajärveä, Evijärveä ja Lappajärveä. Samalla ministeriö on asettanut kuntajakoselvittäjäksi HT Eero Laesterän. Laesterä toimi aikanaan toisena kuntajakoselvittäjänä muun muassa Jalasjärven ja Seinäjoen selvityksessä.

Selvityksen piiriin kuuluvista kunnista vain Alajärven kaupunki on ilmoittanut olevansa kiinnostunut selvityksen teosta, muut kunnat suhtautuivat kielteisesti. Halukkuutta selvityksen tekoon tiedusteltiin myös Soinilta, Kyyjärveltä, Perholta ja Veteliltä, mutta ministeriö ei määrännyt niitä mukaan kuntajakoselvitykseen.

Ei mikään yllätys

Selvitystyö on jo alkanut ja erityisen kuntajakoselvityksen on oltava valmiina viimeistään tammikuun lopulla.

– Ministeriö katsoo, että selvitysalue muodostaa lähes koko Järviseudun seutukunnan kattavan toiminnallisen kokonaisuuden. Selvitysalueella voidaan kartoittaa riittävää pohjaa Vimpelin kunnan asukkaiden lakisääteisten palvelujen turvaamiseksi. Samaan seutukuntaa kuuluvaa Soinin kuntaa ei määrätä selvitykseen, koska se on lausuntonsa mukaan suuntautumassa kuntayhteistyössään toisaalle, kerrotaan Vimpelin kunnan nettisivuilla.

Kunnanjohtaja Anita Paavolan mukaan erityinen kuntajakoselvitys on jatkumoa Vimpelin kunnalle reilu vuosi sitten asetetusta arviointimenettelystä. Näin ollen Vimpelissä ei yllätytty ministeriön selvitysmääräyksestä.

– Jos luki lakia, niin tiesi, että selvitys on edessä, Anita Paavola toteaa.

Anita Paavola pitää ministeriön määräämää selvitysaluetta hyvin luonnollisena, sillä Vimpeli, Alajärvi, Lappajärvi ja Evijärvi ovat historiallisen Järviseudun ydinkuntia.

Itsenäisyys tavoitteena

Koko kriisikuntamenettelyn ajan Vimpeli on ilmoittanut halunsa jatkaa itsenäisenä kuntana.

– Eikä se ole vain tunteeseen perustuva tahtotila, vaan tekemämme suunnitelmat näyttävät toteen, että 3,6 miljoonan euron alijäämät on mahdollista kattaa vuoteen 2020 mennessä, Anita Paavola sanoo.