1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Turvapaikanhakijoiden tie kääntyi Kroatiaan – katso kartta Balkanin uudesta reitistä

Unkarin rajan sulkeminen on kääntänyt EU:hun pyrkivien turvapaikanhakijoiden reitin kohti Kroatiaa. Torstaina pakolaisia kerääntyi Kroatian rajan lisäksi myös muualle Balkanin-reitin varrelle.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Tovarnik: Kroatian Serbian-vastaisen rajan tuntumassa sijaitsevan pikkukaupungin juna-asema on täynnä turvapaikanhakijoita. Eri arvioiden mukaan Tovarnikin seisakkeella odotti torstai-iltapäivänä junaa jopa 5000 turvapaikanhakijaa. Kroatian mellakkapoliisi piti kärsimätöntä väkijoukkoa poissa ratakiskoilta.

Zagreb: Kroatian viranomaiset ovat vieneet turvapaikanhakijoita rajan tuntumasta maan pääkaupunkiin ja muualle vastaanottokeskuksiin. Zagrebissa mellakkapoliisi ympäröi vastaanottokeskukseksi muutetun hotellin, jonka ikkunoista turvapaikanhakijat huutelivat.

Röszke: Unkarin poliisi ampui eilen vesitykeillä ja kyynelkaasulla Röszken raja-asemalla rajan yli pyrkineitä turvapaikanhakijoita. Rajan tuntumaan pystytetty leiri on torstain mittaan hiljentynyt, kun väki on lähtenyt kohti Kroatian rajaa. Unkarin rajan yli heitä ei päästetä.

**Salzburg: **Itävallan ja Saksan rajalla yli 500 turvapaikanhakijaa odotti aamulla Saalach-joen molemmilla rannoilla pääsyä Saksaan.

Edirne: Länsi-Turkissa sijaitsevassa kaupungissa on satoja turvapaikanhakijoita, joita Turkin poliisi ei päästä lähtemään kohti läheisiä Bulgarian ja Kreikan rajoja. Bulgarian viranomaisten mukaan 660 pakolaista yritti torstain vastaisena yönä rajan yli, mutta joukko perääntyi. Bulgaria ilmoitti lähettävänsä rajalle tuhat sotilasta.