Hyppää sisältöön

Palkansaajien mielenilmaus näkyy arjessa – Yle seuraa tiiviisti päivän tapahtumia

Helsingin Rautatietorille odotetaan jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä ilmaisemaan kaantansa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen työelämän uudistamishankkeille.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Palkansaajajärjestöt osoittavat tänään monin tavoin mieltään hallituksen työelämään kaavailemia muutoksia vastaan. Protestipäivä näkyy kansalaisten arjessa ympäri maata ja erityisesti Helsingin Rautatientorilla, jonne odotetaan ainakin kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Muun muassa llinja-autoiikenteessä vaikutukset alkavat näkyä jo aamuyöllä.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ilmoitus pysäyttää taksi- ja tilausliikennettä lukuun ottamatta bussiliikenteen eri puolilla maata vuorokaudeksi.

Bussiliikenteen pysähtyminen tuntuu kaupunkiliikenteessä ja maanteillä kaukoliikenteen vuorokauden seisauksen takia. Matkahuolto (siirryt toiseen palveluun) tiedottaa, että bussiyritykset ajavat osan vuoroista korvaavin järjestelyin. Pääsääntöisesti bussiliikenne keskeytyy perjantaina aamuyöllä kello kolme ja jatkuu vuorokautta myöhemmin lauantaina kello kolme. Helsingin seudun liikenne (siirryt toiseen palveluun) kertoo pystyvänsä hoitamaan muutamia linja-autovuoroja pääkaupunkiseudulla.

Pääkaupunkiseudulla pysähtyvät myös metrot ja raitiovaunut. Helsingin seudun liikenteen mukaan metro- ja raitiovaunuliikenne pysähtyy aamuliikenteen alusta yöliikenteen loppuun ja liikenne normalisoituu lauantaiaamusta alkaen.

Myös junaliikenne seisahtuu 12 tunniksi, kun Veturimiesten liitto lähtee mukaan mielenilmaisuun.

Taksit ovat perjantaina liikenteessä. Helsingin taksikeskuksesta kerrotaan, että ennakkotilauksia on jo vastaanotettu maksimimäärä aamuviiden ja kymmenen välille sekä iltapäiväksi kello 12:n ja 16:n välille.

Finnair ennakoi viivästyksiä ja muutoksia aikatauluihin

Vaikutuksia on myös lentoliikenteeseen. Esimerkiksi lentoyhtiö Finnair arvioi, että mielenilmaus vaikuttaa tuhansiin matkustajiin – odotettavissa on viivästyksiä ja aikataulumuutoksia. Vaikutuksia saattaa näkyä myös vielä viikonloppunakin. Finnair kertoo peruvansa kaikkiaan kuusitoista kotimaanlentoa (siirryt toiseen palveluun)mielenilmauksen vuoksi.

Finavian mukaan myöhästymisiä lentoliikenteessä on odotettavissa erityisesti iltapäivällä ja illalla.

Mielenilmaus vaikuttaa myös meriliikenteeseen: Esimerkiksi matkustaja-aluksissa Merimies-Unioni (siirryt toiseen palveluun)n jäsenet jättävät työt tekemättä kello 11–13. Tämänhetkisen arvion mukaan Tallink Siljan (siirryt toiseen palveluun) laivat liikennöivät normaaliin tapaan perjantaina. Myös Viking Line (siirryt toiseen palveluun)kertoo, että laivat liikennöivät normaalisti joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta, mutta viivästyksiä voi esiintyä.

PAM: Monet kaupat ovat kiinni osan päivää

Myös perjantaikauppa saattaa saada kolauksen. Palvelualojen ammattiliitto PAM kehottaa työntekijöitä osallistumaan mielenilmaukseen lopettamalla työnteon perjantaina kello 11–13.

PAM kertoo myös, että esimerkiksi Alkoista suurin osa on kiinni kello 11:n ja 13:n välillä, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta.

Myös monet Postin toiminnot keskeytyvät. Kela (siirryt toiseen palveluun)kertoo, että sen toimistot ja puhelinneuvonta toimivat lähes normaalisti, mutta postinkulun keskeytyminen saattaa hidastaa tukien maksua.

Poliisihallituksen mukaan passien toimittamisessa on perjantaina todennäköisesti viivästyksiä. Viivästysten laajuudesta ei ole toistaiseksi tietoa, poliisi toteaa.

Perjantainen mielenilmaus vaikuttaa myös tuhansien varusmiesten viikonloppuvapaille lähtemiseen. Pääesikunnan koulutusosasto (siirryt toiseen palveluun) suositteleekin tuolloin lomille pääseville joko lomapäivän antamista perjantaille tai lomille lähdön siirtämistä lauantaille.

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n arvion mukaan kaikki koulut ja lähes kaikki päiväkodit pysyvät auki.

Yle seuraa päivän tapahtumia netissä, radiossa ja televisiossa

Radio Suomen aluetoimitukset aloittavat lähetyksensä poikkeuksellisesti jo kello 6 aamulla. Ylen aikainen seuraa pääkaupunkiseudun liikennettä koko päivän.

Radio Suomen ajankohtaislähetyksessä Ajantasassa keskitytään mielenilmauksen tapahtumiin ja vaikutuksiin noin kello 10 ja 14. Aihetta seurataan tarkkaan myös radiouutisissa tasatunnein.

TV1 esittää tapahtumista erikoislähetyksen kello 9.30–13.00.

Erikoislähetys raportoi mielenilmauksen vaikutuksista eri puolilla Suomea vieraillen muun muassa Oulun satamassa ja SAK:n Tampereelta lähtevässä protestibussissa. Varsinainen mielenosoitustapahtuma Helsingin Rautatientorilla alkaa puoliltapäivin.

Tekstitelevision sivulle 398 kerätään mielenilmauksen ympärillä käytävää Twitter-keskustelua erikoislähetyksen loppuun saakka.

Samainen erikoislähetys lähetetään suorana myös verkossa yle.fi/uutiset. Verkossa seurataan päivän tapahtumia myös uutisin hetki hetkeltä.

Illalla uutislähetysten lisäksi A-studio paneutuu asiaan "mielenilmausjatkoilla" kello 21.05. Vieraana A-studiossa on muun muassa valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.).