Kuntatyönantaja: Lomaraha puoliksi ja työpäivä pidemmäksi

Kuntatyönantaja esittää työmarkkinakiistan ratkaisuksi lomarahojen puolittamista ja työpanoksen lisäämistä toimialakohtaisin keinoin. Työnantajapuoli pitää tätä tasapuolisempana keinona laskea työvoimakustannuksia kuin hallituksen esittämät pakkokeinot.

talous
Työntekijä ikkunanvalmistuslinjalla.
Petri Aaltonen / Yle

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vetosi eilen työmarkkinajärjestöihin. Sipilä pyysi järjestöiltä vaihtoehtoisia keinoja työvoimakustannusten vähentämiseksi.

Hallituksen tavoitteena on laskea työvoimakustannuksia viidellä prosentilla Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi.

Kuntatyönantaja avasi pelin esittämällä lomarahojen puolittamista ja työpanoksen lisäämistä toimialakohtaisin keinoin.

– Kaikilta leikattaisiin puolet lomarahoista ja sillä saataisiin kasaan 2,5 prosenttia. Toinen puoli tehtäisiin sitten työpanosta lisäämällä ja työaikaa pidentämällä tavalla tai toisella, Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen selventää omaa avaustaan.

Tällä saataisiin kasaan tavoiteltu viiden prosentin työvoimakustannusten aleneminen. Jalosen mukaan ratkaisu olisi tasapuolisempi kuin leikata sunnuntailisiä ja ylityökorvauksia.

– Vertaan sitä nyt hallituksen aikaisemmin esittämään ratkaisuun. Lomarahojen leikkaaminen on tasapuolisempi keino leikata työvoimakustannuksia kuin että leikataan sunnuntailisiä ja ylityökorvauksia, Jalonen sanoo.

SAK: Tasapuolisempi kuin hallituksen esitys

Lomarahojen leikkaukset ja työpanoksen lisääminen toteutettaisiin sopimus ja toimialakohtaisesti. SAK:n johtaja Saana Siekkinen ei halua yksittäisiä heittoja kommentoida.

– Se on varmaan tasapuolisempi kuin nämä hallituksen pakkokeinot, joita työntekijöille on esitetty.

– Mutta en lähde nyt yksittäisiä esityksiä kommentoimaan. Tärkeintä olisi päästä yhteisen neuvottelupöydän ääreen kekustelemaan ja katsomaan, mitkä ovat kenenkin osapuolen vaihtoehdot tilanteen ratkaisemiseksi, Siekkinen sanoo

Jalonen on neuvottelujen suhteen luottavainen palkansaajapuolen huomisesta mielenilmauksesta huolimatta. Jalosen mielestä työmarkkinajärjestöjen on tartuttava pääministeri Juha Sipilän ja maan hallituksen vetoomukseen yrittää vielä kerran ratkaisua yhteiskuntasopimukseksi.

– Haluan uskoa, että SAK maanantaina pääsee hallinnossaan ratkaisuun niin, että neuvotteluja voidaan jatkaa alkuviikosta, Jalonen sanoo.

Jalonen pitää myönteisenä sitä, että Akava ja STTK ovat jo ilmoittaneet olevansa valmiita neuvottelemaan viiden prosentin säästövaatimuksen pohjalta. Myös SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly on valmis harkitsemaan neuvottelujen aloittamista uudelleen.

Käytännössä uusi yritys voi Jalosen mukaan alkaa ammattijärjestöjen perjantain mielenilmaisun jälkeen.