Boko Haram ajanut pakosalle puoli miljoonaa lasta

Terroristijärjestö on lisännyt iskujaan viime kuukausina Nigeriassa, Kamerunissa, Tšadissa ja Nigerissä. Unicefin mukaan Boko Haramia on paennut kaikkiaan jo yli 1,4 miljoonaa lasta.

Ulkomaat
Nigerian armeijaan kuuluva mies ja Boko Haramilta pelastettuja naisia ja lapsia Sambisan metsäalueella Koillis-Nigeriassa.
Nigerian armeijaan kuuluva mies ja Boko Haramilta pelastettuja naisia ja lapsia Sambisan metsäalueella koillis-Nigeriassa. Nigerian armeija / EPA

Boko Haramin islamistimilitantit ovat ajaneet puoli miljoonaa lasta kodeistaan Nigeriassa ja sen naapurimaissa viimeisen viiden kuukauden aikana, kertoo Unicef.

– Jokaisen näistä henkensä edestä pakenevan lapsen lapsuus loppuu lyhyeen. On todella hälyttävää nähdä, että lasten ja naisten tappaminen jatkuu, ja heitä siepataan ja käytetään pommi-iskuihin, sanoo YK:n lastenjärjestön Länsi- ja Keski-Afrikan johtaja Manuel Fontaine.

Terroristijärjestö on lisännyt iskujaan viime kuukausina Nigerian lisäksi Kamerunissa, Tšadissa ja Nigerissä.

Unicefin mukaan tilanne on pahin Nigeriassa, jossa kaikkiaan 1,2 miljoonaa lasta on joutunut kodittomaksi Boko Haramin takia. Yli puolet heistä on alle viisivuotiaita.

Noin 265 000 lasta on joutunut pakosalle Kamerunissa, Tšadissa ja Nigerissä. Ääri-islamistit ovat tehneet yhä enemmän iskuja naapurimaihin sen jälkeen, kun nämä liittoutuivat taistelussa Boko Haramia vastaan.

Terroristijärjestö Boko Haram on halunnut perustaa kovan linjan islamilaisen valtion Nigerian pohjoisosaan vuodesta 2009.

Lähteet: AFP