1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaupunkien sisääntuloväylät alkavat tukkiutua – Ammattilainen toivoo kimppakyytejä ja malttia

Perjantaille luvattu huono sää lisää yksityisautoilun määrää ja hidastaa liikennettä entisestään.

Kotimaan uutiset
Aamuliikennettä Helsingissä 18. syyskuuta 2015.
Aamuliikennettä Helsingissä 18. syyskuuta 2015. Tuomo Björksten / Yle

Autoilijoiden kannattaa perjantaina varata matkalleen tavallista enemmän aikaa ja malttia. Liikenneviraston tieliikennekeskus arvioi, että varsinkin kaupunkien sisääntulotiet alkavat jo ruuhkautua. Päivän mittaan kaupunkien keskustat ja pääväylät kuormittuvat tavallista enemmän.

– Perjantaille on kyllä monenlaista ruuhkaa ja ongelmaa odotettavissa, kuin julkinen liikenne on stopissa. Vielä huono kelikin sattuu samalle päivälle, joten kävely ja pyöräily eivät ole niin suosittuja, kuin jos olisi parempi sää. Ongelmia on siis varmasti tiedossa, mutta niistä kyllä tiedotetaan. Me yritämme tehdä parhaamme sen suhteen, tieliikennekeskuksen päivystäjä Marko Nuutinen sanoo.

Tieliikennekeskuksesta ennakoidaan, että pahiten tukossa ovat aamulla pääkaupunkiseudun sisääntuloväylät.

– Monet yrittävät varmasti säätää lähtöaikaansa, mutta kyllä sisääntulotiet kuudesta lähtien varmasti alkavat täyttyä, kun ensimmäiset lähtevät liikkeelle, Nuutinen toteaa.

Viranomaiset ovat varautuneet perjantain mielenilmauksiin ja julkisen liikenteen katkoihin, jotta päivä sujuisi kaikesta huolimatta mahdollisimman jouhevasti.

– Tieliikennekeskuksessa päivystäjien määrää on lisätty. Lisäksi tiedotusliipaisin on herkemmällä kuin aikaisemmin. Yritämme olla ajan virrassa nopeammin kiinni, kun liikenne alkaa tulppaantua. Tiedote pitäisi lähteä herkemmin kuin mitä normaalisti, Nuutinen kertoo.

Liikennepäivystäjän neuvo: Jää kotiin tai ota rauhallisesti

Tieliikennekeskuksen liikennepäivystäjä Marjatta Talliniemi kehottaa ihmisiä pohtimaan muita mahdollisuuksia sen sijaan, että työpaikalle kurvailtaisiin yksin henkilöautolla ruuhka-aikaan.

– Jos mahdollista niin kannattaa lähteä tavanomaista aikaisemmin tai myöhemmin töihin tai tehdä etätöitä. Osa varmasti yrittää pitää lomapäivää, mikä sujuvoittaa liikennettä. Myös kimppakyydit on yksi vaihtoehto, Talliniemi luettelee.

Mikäli kuitenkaan etä- tai lomapäivä ei onnistu, perjantaina siirtymisiin on järkevää varata tavallista enemmän aikaa.

– Kannattaa noudattaa varovaisuutta liikenteessä, ettei ainakaan tulisi lisäonnettomuuksia ruuhkien vuoksi, Talliniemi neuvoo.

Lue seuraavaksi