Euroopan suurin vaneritehdas vaikeni aamuyöllä – "Toivottavasti Sipilä tulee järkiinsä"

UPM:n tehtaat ovat hiljentyneet perjantaiaamuna ympäri Suomea. Euroopan suurin vaneritehdas Mikkelin Ristiinassa seisoo tänään tyhjillään työntekijöiden ilmaistessa mieltään hallitukselle.

Kuva: Timo Ikonen/Yle

Mikkelin Ristiinassa UPM Pelloksen vaneritehtaan pyöröovi pyöri vinhaan aamulla kuuden aikaan kun Euroopan suurimman vaneritehtaan yövuoro lopetti työnsä. Tavallisesta poiketen pyörä pyöri tänään vain ulos päin, sillä vaneritehtaan päivävuoro osoittaa mieltään hallituksen toimia vastaan.

– Kun tilanne on mikä nyt on, niin mitään muuta vaihtoehtoa ei ollut kuin mennä yhtenä rintamana. Kaikki ovat mukana, pääluotamusmies Erkki Immonen sanoo.

Pelloksen tehtaalla on 600 työntekijää, joista liittoon kuuluu 90 prosenttia.

– Meistähän sitä voimaa löytyy. Tänään osa porukasta lähtee rautatientorille sitä näyttämään. Sitä ei vaan voi hyväksyä että pakkolainsäädännöllä heikennetään työehtoja, Puuliiton hallituksen jäsen Markku Tirkkonen sanoo.

Myös Pelloksen väki seurasi keskiviikkoiltana pääministeri Sipilän puhetta televisiosta. Tirkkonen äityy kiroilemaan kysyttäessä mielipidettä puheen sisällöstä, eikä pääluottamusmies Immostakaan puhe miellyttänyt.

– Se oli hyvin rauhallista, seesteistä puhetta. Hän puhui suoraan työnantajan äänellä. Me olemme Markun kanssa tottuneet, että asioista keskustellaan ja neuvotellaan, mutta tämä on pelkkää sanelua. Tyyli on kuin mafiassa: teen sinulle yhden tarjouksen, josta sinä et voi kieltäytyä.

Pahinta sairauspäivien omavastuu

Pelloksella tehdään töitä vuorokauden ympäri viikon kaikkina päivinä. Pahimpana leikkauslistan asioista miehet eivät silti pidä esimerkiksi sunnuntailisien leikkaamista vaan sairastamisen omavastuuta.

– Jos sattuu sairastumaan, niin ei ole varaa jäädä pois töistä. Kun on yksi omavastuullinen päivä ja sitten ne kahdeksan päivää 80 prosentilla, niin se tarkoittaa kolmea palkatonta päivää. Se on minusta huonoin homma tässä asiassa, Immonen sanoo.

Tirkkonen ja Immonen nousivat aamuvarhain kumpikin mielenosoitusbussiin kohti Helsinkiä.

– Lähdetään nostamaan nyrkkiä pystyyn. Toivottavasti Sipilä tulee järkiinsä ja ottaa vähän takaisin päin ja päästäisiin neuvottelujen kautta tulokseen, Tirkkonen toteaa.

Työnjohto: "Vaikuttaa kannattavuuteen ja syö tehtaan luotettavuutta"

Pelloksen kolme tehdasta ajetaan yleensä kaikki yhtäaikaa alas vain juhlapyhien aikaan. Voimalaitos on kuitenkin rajattu mielenilmausseisokin ulkopuolelle. Tehtaanjohtaja Tommi Takanen harmittelee tilannetta.

– Tottakai tällä on vaikutusta tulokseen ja kannattavuuteen.

Suurempana uhkana tehtaanjohtaja Takanen näkee kuitenkin mahdolliset pitkän aikavälin vaikutukset.

– Meillä työ on kallista ja kilpailuetuina ovat enemmänkin laatu ja luotettavuus. Nyt sitä nakerretaan. Pahimmillaan vaikutus voi näkyä asiakasmenetyksinä.

Noin 600 henkilöä työllistäviä Pelloksen tehtaita ryhdytään käynnistämään uudelleen lauantaiaamuna kello 6. Tehtaanjohtaja Tommi Takanen arvioi tuotannon nousevan normaalitilaan noin neljässä tunnissa.