1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Asiantuntijat: Hyvä varautuminen suojeli Chileä maanjäristyksessä

Rannikon asukkaiden puhelimiin lähetettiin tsunamivaroitus heti maanjäristyksen iskettyä. Talot on rakennettu tavalla, joka kestää järistyksiä varsin hyvin.

Ulkomaat
Luhistuneiden kojujen edustalla liehuu Chilen lippu.
Keskiviikon maanjäristys teki tuhoja kirpputorilla Coquimbossa, joka on yksi järistyskeskusta lähimmistä rannikkokaupungeista. Mario Ruiz / EPA

Chilen keskiviikkoisessa maanjäristyksessä kuoli 12 ihmistä ja viisi on kateissa. Aineelliset vahingot voivat nousta jopa miljardeihin euroihin. Voimakkaan järistyksen seuraukset olisivat kuitenkin voineet olla paljon pahemmat, ellei Chile olisi niin hyvin varautunut maankuoren liikehdintään, sanovat asiantuntijat.

Järistys oli magnitudiasteikolla peräti 8,3. Niin voimakkaita järistyksiä tapahtuu maailmassa keskimäärin yksi vuodessa. Pienimpiä, voimaltaan alle 3:n järistyksiä, sattuu tuhansia joka päivä.

Yhdysvaltalaisen Floridan yliopiston katastrofitutkimusyksikön johtajan Richard Olsonin mukaan Chile on satsannut viime vuosikymmeninä huomattavasti sekä rakennusten vahvistamiseen että tsunamivaroitusjärjestelmänsä hiomiseen.

– Säännöt ovat pätevät, ja niitä myös noudatetaan. Olisin maanjäristyksen sattuessa mieluummin siellä kuin jossakin muussa maassa, Olson sanoo.

Talot keinahtelivat kolme minuuttia

Andien tienoo kuuluu maailman järistysalttiimpiin alueisiin, joten seudun 17 miljoonalla asukkaalla ei oikeastaan ole muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä asiantuntijoiksi. Maailman kaikkien aikojen voimakkain maanjäristys tapahtui juuri Chilessä vuonna 1960. Voimaksi mitattiin 9,5.

Vuonna 1985 Chilessä sattui voimaltaan 7,8:n järistys, jonka jälkeen viranomaiset alkoivat säätää rakennuksille samanlaisia tiukkoja turvanormeja kuin esimerkiksi Kaliforniassa Yhdysvalloissa, kertoo Kishor Jaiwal Yhdysvaltain geologian tutkimuslaitoksesta.

Chilen kaupunkialueilla useimmat rakennukset suunnitellaan kestämään sekä vaaka- että pystysuoraa liikettä. Siten esimerkiksi pääkaupungissa Santiagossa rakennukset keinahtelivat keskiviikkona kolmen minuutin ajan mutta eivät romahtaneet.

Miljoona ihmistä evakuoitiin

Merenpohjassa sattunut maanjäristys aiheutti myös tsunamin, jonka vuoksi annettiin varoitus Chilen koko pitkälle rannikolle. Aalto jäi pelättyä matalammaksi, mutta aiheutti silti tuhoa useissa rannikkokaupungeissa.

Asukkaiden kännyköihin lähetettiin tsunamivaroitus heti järistyksen jälkeen, ja paluulupa annettiin vasta, kun vaara oli varmasti ohi. Kaikkiaan evakuoitiin miljoona ihmistä.

– Hälytysjärjestelmä toimi hyvin. Meillä oli aikaa lähteä, ennen kuin tsunami iski, kertoo kalastaja Patricio Farria, jonka kaupan aalto tuhosi.

Vuoden 2010 erheestä on opittu

Tsunamiin varautumisessa oli otettu oppia vuoden 2010 maanjäristyksestä, jolla oli voimaa 8,8. Tuolloin tsunami huuhtoi mennessään kokonaisia satamia ja ranta-alueita.

Tuo järistys oli paitsi voimaltaan suuri, niin myös ajankohdaltaan erityisen huono: oli yö, ja ihmiset olivat vuoteissa. Keskiviikkona järisi vähemmän ja keskellä päivää, jolloin ihmiset olivat liikkeellä valmistelemassa Chilen itsenäisyyspäivän juhlintaa.

Monet kuitenkin pitävät vuoden 2010 pahimpana tekijänä inhimillistä erhettä. Hätätilaviranomaiset eivät antaneet tsunamivaroitusta rannikon evakuoimiseksi järistyksen jälkeen. Tällä kertaa sitä virhettä ei tehty.

– Vuoden 2010 maanjäristys oli kaikkien muistissa. Monet lähtivät vielä korkeammille paikoille kuin viranomaisvaroituksessa suositeltiin, kertoo Paulina Gonzalez, joka opettaa maanjäristyksen kestävää rakennustekniikkaa Santiagon yliopistossa.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi