1. yle.fi
  2. Uutiset

Forssasta mielenilmaukseen pettyneitä ja kiukkuisia ihmisiä: miksei puhuta osingoista ja veronkierrosta?

Pettymys, luottamuspula, pidätelty kiukku. Työttömyyden runtelemasta Forssasta lähti aamulla palkansaajien mielenilmaukseen bussilasteittain ihmisiä kohti Helsinkiä – ja monia sapetti niin maan perusteellisesti.

Perjantain mielenilmaus
Palkansaajien mielenilmaukseen lähteviä Forssassa
Eeva Hannula / Yle

Bussit lähtivät aamulla Forssasta Helsinkiin kohti palkansaajien mielenilmausta kyydissään eri ammattiliittojen väkeä. SAK:n paikallisjärjestön puheenjohtaja Janne Nieminen oli hyvillä mielin matkaan lähdöstä, vaikka reissun aiheuttanut syy kismittikin.

– Sitä saa mitä tilaa, se on viestimme hallitukselle. Tässä puututaan järjestäytymisvapauteen ja pakkolailla säädetään meidän aiemmin työehdoissa olleita tes-asioita. Me olemme taantumassa vähän kuin Valko-Venäjän tasolle, ainoita paikkoja, missä lailla säädellään työelämää on Valko-Venäjä ja jotkut Afrikan valtiot, ripittää Nieminen.

Hallituksen esittämät toimet saavat Niemisen takajaloilleen.

– Leikkaukset merkitsevät liki toistatuhatta euroa leikkauksina etenkin iltaisin ja viikonloppuisin työskenteleville ja paljon ylitöitä tekeville. Se tulee vaikuttamaan huomattavasti tavallisten perusduunarien elämään.

Henkilöstöä ei kuunnella

Aika, jota elämme, on raadollista, säestävät Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän tehyläisten pääluottamusmies Kristiina Nieminen ja PAU:n Forssan osaston puheenjohtaja Netta Keskinen.

– Ei millään tahdo uskoa, että maan hallitus on viemässä meiltä saavutettuja etuja pois näin paljon. Tulevaisuudelta viedään nyt pohjaa pois, sanoo Kristiina Nieminen.

– Hirveän epävarmoja aikoja elämme. Postissa paikallisesti oli yt:t juuri kesällä, vuosi sitten oli isot valtakunnalliset yt:t. Jos hallituspuolueiden puheenjohtajat olisivat olleet Postissa töissä, niin tietäisivät, mitä se on. Henkilöstöä ei kuunnella ja tehdään huonoja päätöksiä, väkeä vähennetään liikaa, ja kun homma ei toimi, niin se laitetaan työntekijöiden syyksi ja heitä ajetaan toisiaan vastaan, vyöryttää Netta Keskinen.

Hätä ja huoli tulevaisuudesta

SAK:n Janne Nieminen kertoo keskustelleensa viime päivinä ihmisten kanssa ja huomannut, niin monella on hätä tulevaisuudesta.

– Esimerkiksi yksinhuoltajat pelkäävät, miten he tulevat toimeen. Tälläkin hetkellä monet yksinhuoltajat joutuvat tekemään ylitöitä, että saavat kaikki kulut maksettua, vuokrat ja lapsille vaatetta päälle. Kyllä tässä alkaa olemaan sellainen kova meininki, mikä oli 1930-luvulla. Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on nyt katoamassa, tiivistää Nieminen.

Työntekijöiden mielialat ovat pettyneitä ja raivokkaita, kertoo Kristiina Nieminen.

– Ollaan nyt lähdössä Helsinkiin myös siksi, ettei ole kuin pieni hetki siitä, kun hallitus antoi noottia työurien pidentämisestä. Yhtälö on aivan käsittämätön.

– Kun itse edustan hoitoalaa, niin keskustelu vuorokorvauksista tuntuu todella pahalta. Olen itse ollut 30 vuotta hoitoalalla ja tehnyt kolmivuorotyötä. On valitettava tosiasia, että potilaat tarvitsevat hoitoa 24/7, ja vuorokorvaukset maksetaan epämukavasta työvuorosta. Tuntuu käsittämättömältä, että juuri naisilta otetaan pois, kun työssä on pakko olla läsnä. Kyllä olen todella pettynyt, että eikö mitään muuta vaihtoehtoa ole, hän kysyy.

Miksei puhuta osingoista ja veronkierrosta?

PAU:n Netta Keskinen jakaa pettymyksen, mutta puheesta kuultaa myös pidätelty kiukku.

– Päällimmäisiä tunteita tänään ovat pettymys ja luottamuspula. Tässä on kuitenkin jo useampi vuosi oltu talkoissa mukana, on tehty työllisyys- ja kasvusopimus, maltillisia palkkaratkaisuja ja juuri kesällä sovittiin jatkovuodesta. Siitä on kolme kuukautta, vain kolme kuukautta, ja nyt hallitus tekee meille näin!

– Miten me voimme edes puhua ylityökorvauksista tai vuorolisistä, emmekä me puhu ollenkaan siitä, kuinka paljon esimerkiksi osingot ovat kasvaneet, miten suhtaudutaan veronkiertoon, veroparatiiseihin! On aivan aivan käsittämätöntä, miksei yhteiskunnassa puhuta niistä lainkaan! Netta Keskinen pauhaa.

Päivitetty 18.9.2015 kello 14.35: Kristiina Nieminen on Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän tehyläisten pääluottamusmies, ei Tehyn paikallisosaston puheenjohtaja, kuten jutussamme aiemmin kerrottiin.

Lue seuraavaksi