1. yle.fi
  2. Uutiset

Sairaanhoitajat mielenilmaukseen: lainaa ei voi maksaa kiitoksella

Hämeenlinnasta mielenilmaukseen lähteneet sairaanhoitajat muistuttavat, että hallituksen leikkausesitykset vievät heiltä leivänpäälliset. Metallimies taas kuvaa linjauksia todella törkeiksi. Pamin valtuuston puheenjohtaja toivoo vielä aitoa keskustelua vaihtoehdoista.

Perjantain mielenilmaus
Bussin ikkunassa Tehyn logo #eikäy
Hannu Harhama / Yle

Palvelualojen ammattiliitto PAMin valtuuston puheenjohtaja Sirpa Laakso Hämeenlinnasta hyppäsi aamulla innokkaan porukan kanssa bussiin kohti Helsinkiä.

– Jäsenistö on ottanut leikkaukset aika monivaiheisesti vastaan. Nyt ollaan tosissaan näyttämässä mieltämme meitä painavassa asiassa. Se vaikuttaa hyvinkin paljon pienituloisiin ja naisvaltaiseen alaan.

Erityisesti sunnuntailisiin koskeminen on ollut ykkösasia, sillä esimerkiksi myyjän palkka koostuu suuresti juuri lisistä, muistuttaa Laakso. Hän uskoo, että mielenilmauksella on vielä vaikutusta.

– Toivon sitä hartaasti, että vielä löytyisi hyvä väylä, missä aidosti ja oikeasti palattaisiin neuvottelupöytään ja aidosti keskusteltaisiin asioista. Tultaisiin tyhjän paperin kanssa eikä niin, että olisi valmis esitys, mistä ei olla valmiita tinkimään.

Viisasten kiveä ei Laaksollakaan ole, miten asia ratkaistaisiin.

Vuorottaja Seppo Linha SSAB:n portilla Hämeenlinnassa
Vuorottaja Seppo Linha SSAB:n portilla Hämeenlinnassa.Hannu Harhama / Yle

Metallimies: hallituksen linjaukset todella törkeitä

Vuorottaja Seppo Linha SSAB:n Hämeenlinnan tehtailta oli aamutuimaan lopettelemassa yövuoroa. Suunnitelmissa on viettää päivä kotona leväten. Puoliltapäivin mies aikoo kuitenkin osallistua mielenilmaukseen Hämeenlinnan torilla.

– Sinänsä ilkeää, että tullaan työnantajan kanssa hyvin toimeen ja sitten joudutaan hallituksen pakkotoimien ja törkeän ja kohtuuttomien leikkausten takia marssimaan pihalle mielenilmaisuun.

– Meillä on jatkuvatoimiset sinkityslinjat, mitkä joudutaan pysäyttämään, ja siitä tulee merkittävät tappiot työnantajalle. Tämä on sinänsä ikävää ja työntekijöille ansionmenetystä. Eihän kukaan tämmöisestä tykkää, että tämmöistä joudutaan tekemään.

Perjantai ei ole halpa päivä kenellekään, myöntää Linha. Asioista pitäisi pystyä sopimaan neuvottelemalla, hän muistuttaa.

– Itsellä tulee mieleen pitempiaikainen maltillinen palkkaratkaisu, se voisi olla kaikkein helpoin asia. Sunnuntailisien leikkausta tai sairauskarenssia ei voi missään tapauksessa hyväksyä. Metalliliitto on aika huono vuorolisissä, niin sunnuntailisä on tärkeä korvaus vuorotyön haitasta. Ei semmoista voi kuvitella, että täällä joudutaan olemaan joulut ja juhannukset, ja jouluaatto jos sattuu lauantaille, niin ollaan normaalipalkalla töissä. Ei semmoista voi hyväksyä.

– Nyt puhutaan niin vakavasta asiasta, että ihmettelen suuresti, jos ei kansa lähde liikkeelle. Hallituksen tekemät linjaukset ovat todella törkeitä.

Tehyn sairaanhoitajat Piritta Järvinen (vas.) ja Katja Kuusinen Hämeenlinnassa
Sairaanhoitajat Piritta Järvinen (vas.) ja Katja Kuusinen lähdössä kohti Helsinkiä.Hannu Harhama / Yle

Sairaanhoitajat eivät elä kiitoksella

Kanta-Hämeen keskussairaalalle kokoontuneet sairaanhoitajat Piritta Järvinen ja Katja Kuusinen olivat nousemassa bussiin aamulla. Eväinä oli limpparia, vesipulloja ja pari patukkaa.

– Ollaan positiivisella mielialalla, haluamme vastustaa hallituksen esittämiä heikennyksiä, kertoi Kuusinen.

Piritta Järvisen tunnelma oli "äärimmäisen epäuskoinen".

– Ruokapöydässäni olen laskenut talouteni näin, että maksan kiinteät kulut peruspalkalla ja elän niillä lisillä, mitä nyt ollaan leikkaamassa. Se raha on suoraan pois leivän päältä.

– Työmotivaatiolle tämä oli iso märkä rätti. Kyllä se motivaatiota syö, jos ei työstä saa sitä palkka, mitä on totuttu saamaan. Ymmärrän, että täytyy leikata, mutta nämä kohdentuvat pelkästään vuorotyöläisiin ja keskipalkkaisiin naisiin.

Vaikka potilaat usein saamastaan hoidosta kiittävätkin, se ei riitä elämiseen.

– Kiitoksella ei valitettavasti elä, vaikka se mieltä lämmittääkin. Pankkiin ei voi lainaa maksaa kiitoksella, Järvinen muistuttaa.

Lue seuraavaksi