1. yle.fi
  2. Uutiset

Leikkaushoitaja: Meitä ei saa rangaista, kun vienti ei vedä

Hallituksen suunnittelemat säästöt veisivät leikkaushoitaja Jyri Hiltusen palkasta vuositasolla 2000 euroa, eli kuukauden palkan. Hiltusen mukaan tuottavuutta hoitotyöhön pitäisi etsiä palkkausjärjestelmän muuttamisesta.

Perjantain mielenilmaus
Leikkaushoitaja Jyri Hiltunen.
Leikkaushoitaja Jyri Hiltunen Keski-Suomen keskussairaalassa.Riika Raitio / Yle

Keski-Suomen keskussairaalassa tehdään töitä täydellä teholla, vaikka monet hoitoalan työntekijät ovat tällä hetkellä Helsingissä ottamassa kantaa hallituksen säästösuunnitelmiin.

Tavallisen kiireistä aamua on painanut myös leikkaushoitaja Jyri Hiltunen, tänä aamuna traumakoordinaattorina.

Laskelmien mukaan noin 2000 euroa lähtee vuositasolla pois.

Jyri Hiltunen, leikkaushoitaja

– Meillä on liitto päättänyt, ettei työpaikkoja suljeta. Kaikki jotka ovat ilmaisemassa mieltään, ovat omalla vapaa-ajalla.

– Itse olisin kyllä mielelläni lähtenyt isolle kirkolle, sieltä on maalikyliltä lähtenyt paljon muutakin porukkaa, Hiltunen hymähtää.

Leikkaushoitaja kuuluu siihen kohderyhmään, jota hallituksen suunnittelemat leikkaukset koskettavat eniten. Hiltusen laskelmien mukaan hänen palkastaan lähtisi leikkausten mukana vuosittain 2000 euroa pois.

– Se on meidän perheen isän yhden kuukauden palkka. Ei se tunnu millään lailla oikeudenmukaista.

Hallituksen kolme miestä

Jyri Hiltusen mukaan hallituksessa ei istu nyt kolmea viisasta miestä, vaan joitain muita miehiä. Hän kyllä näkee, että Suomen tilanne on niin tukala kuin pääministeri Sipilä on kertonut, mutta säästöt kohdistuvat hänen mukaansa väärään paikkaan.

– Me päivystävät sairaanhoitajat, palomiehet ja poliisit, me olemme tämän yhteiskunnan tuki ja turva. Suomessa kun hätä tulee, aina löytyy apua, ympäri vuorokauden, ympäri vuoden. Ja nyt me ollaan syyllisiä vientiteollisuuden huonoon menekkiin ja meitä rangaistaan! puhisee Hiltunen.

Hiltusen mukaan hoitajat eivät tarvitse palkkaleikkauksia, vaan lisää palkkaa.

Leikkaukset terveydenhuollosta pitäisi yhdistää tulevaan soteratkaisuun.

Jyri Hiltunen, leikkaushoitaja

– Olin juuri Ruotsiin ja Norjaan yhteydessä, ja laskelma oli sellainen, että jos meidän palkkaa korotettaisiin 500 euroa kuukaudessa, niin päästäisiin ruotsalaisen kollegan peruspalkan tasolle. Ja silti hänelle jää enemmän vapaa-aikaa kuin meille tällä hetkellä.

– Puhun tietenkin vain omasta näkökulmastani, mutta oma työni on vaativaa. Olemme Suomessa huippuunsa koulutettuja asiantuntijoita, ja kauppatavaraa myös maailmalla. Esimerkiksi Saksassa ja Englannissa lääkärit tekevät sitä, mitä me hoitajat Suomessa teemme.

Osaajat etenevät hallintoon

Palkan pienuuden lisäksi palkkausjärjestelmässä on vikaa. Hiltusen mukaan kokemuksesta ja ammattitaidosta ei palkita, vaan juuri koulun penkiltä päässyt hoitaja tienaa saman verran kuin pitkän uran tehnyt hoitaja.

– Tällä hetkellä ainoa konsti edetä uralla on siirtyä hallintoon töihin, mikä tarkoittaa sitä, että kokeneet hoitajat ja lääkärit ovat silloin perustöistä pois, Hiltunen toteaa.

– Ainut millä kokemusta on kompensoitu, on pidemmät lomat, jotka ansaitaan vasta 15 työvuoden jälkeen.

Näistä lomista Jyri Hiltunen ei missään nimessä luopuisi.

– Leikkaushoitajan työ on henkisesti ja fyysisesti raskasta, ja palautumiseen menee oma aikansa. Kesällä ensimmäinen lomaviikko menee ihan univelkoja nukkuessa.

Terveisiä soteratkaisuun

Jos terveydenhuoltomenoista on pakko leikata, mistä se kannattaisi tehdä?

– Jos hallituksessa istuisi itäisen maan kolme viisasta miestä, nämä leikkaukset terveydenhuoltopuolella yhdistettäisin tulevaan soteratkaisuun, Hiltunen vastaa.

– Eli Mäntylän Hannalle vinkkiä, että kun soteratkaisua tehdään, tätä kannattaisi miettiä. Tarvittaisiin lääkäreille ja hoitajille moniportainen palkkajärjestelmä esimerkiksi Englannin tyyliin. Kun ikää ja osaamista tulee lisää, niin palkka nousee.

Näin saataisiin osaavat kädet ja aivot jäämään siihen perustyöhön, johon tehokkuutta tarvitaan.

Lue seuraavaksi