1. yle.fi
  2. Uutiset

"Pomo kielsi" menemästä mielenilmaukseen – tästä syystä lukijat tekevät töitä perjantaina

Palkansaajajärjestöjen perjantaiseen mielenilmaukseen ei osallistu jokainen suomalainen. Osa ei pysty tai halua osallistua. Osa puolestaan aikoo olla töissä vastamielenosoituksena ay-liikkeille. Työssä oleminen mielenilmauksen aikaan kirvoitti vilkkaan keskustelun Ylen nettisivuilla.

Perjantain mielenilmaus
Kalenteri.
Anu Rummukainen / Yle

Kaikki eivät pysty tai halua osallistua palkansaajajärjestön mielenilmaukseen hallituksen leikkauksia vastaan.

Esimerkiksi sairaanhoitajat eivät osallistu mielenilmaukseen työajalla potilasturvallisuuden vuoksi.

Monet nettikeskustelijat kirjoittavat, että tukevat mielenilmausta, mutta eivät itse pysty jättämään työpistettään perjantaina, kuten esimerkiksi nimimerkki AH:

– Osallistuisin, mutta olen virkamies ja laki kieltää. Henkisesti tuen kyllä täysin.

– Pomo kielsi, nimimerkki oynho sanoo.

Yrittäjät töissä

Myöskään yrittäjät eivät osallistu mielenosoitukseen.

– Ei yrittäjä voi pitää noin vaan vapaapäiviä. Toimeentulo on hankittava joka päivä asiakkailta. Ei yrittäjällä muutenkaan ole palkallisia sairauslomia, 38 päivää vuosilomaa, sunnuntailisää, ylityökorvausta jne. Nyt palkansaajat järki käteen. Ne joilla vielä on töitä, tarkastakaa asennettanne. Mikäli ei kelpaa talkoisiin osallistuminen, muistetaan, ettei töissä ole kenenkään pakko olla. Eiköhän sieltä työtön mielellään tule vähän pienemmilläkin eduilla tilalle, nimimerkki työn tekijä kritisoi.

Osa menee töihin osallistuakseen mielenilmaukseen ay-liikkeitä vastaan.

– Teen töitä, jotta myös ay-liike ottaisi huomioon maan taloustilanteen, nimimerkki TeeTee kirjoittaa

– Eduskuntavaaleissa kaikki äänioikeutetut saivat ilmaista kantansa äänestämällä. Hallituksella on kansan mandaatti. Ammattiyhdistysliikkeeseen liitytään maksamalla rahaa, eivätkä ne edusta koko kansaa, nimimerkki _Pyörällä töihin _sanoo.

– En halua osallistua Suomea ja meitä kaikkia vahingoittaviin tuholaistoimiin. Jos junani ei lähde, menen vastamielenosoitukseen. Kyltti HÄVETKÄÄ! on jo valmiina, nimimerkki Veturinkuljettaja lataa.

Ymmärrystä leikkauksille

Monet keskustelijat sanovat ymmärtävänsä, miksi hallituksen pitää tehdä leikkauksia eivätkö siksi osallistu mielenilmaukseen.

– Yritän saada Suomen nousuun, en ajaa alas, Kiiski, kirjoittaa.

– Ymmärrän talousahdingon syyt ja seuraukset. Annan täyden tukeni hallituksen toimille. Sopeudumme tai itkemme ja sopeudumme, nimimerkki Vastuullinen uskoo.

Lue seuraavaksi