Turvapaikanhakijalasten ensi kokemus Ruotsista: Poliisit istuivat aseman lattialle lukemaan satuja

Lukuhetkeen Malmön rautatieasemalla osallistunut poliisi Terese Lago sanoo haluavansa, että lapset ja heidän vanhempansa saavat hyvän kuvan Ruotsin poliisista. Poliisit eivät ole ehkä kohdelleet heitä tietyissä maissa kovin hyvin, hän toteaa.

turvapaikanhakijat
Kuvakaappaus metro.se -nettisivuilta aiheesta, joka käsittelee pakolaislapsia.
Kuvakaappaus metro.se -nettisivuilta aiheesta.metro.se

Malmön poliisi on noussut Ruotsissa otsikoihin järjestämällä satu- ja leikkihetken rautatieasemalle saapuneille turvapaikanhakijalapsille.

Muun muassa Ruotsin televisio (siirryt toiseen palveluun) sekä Metro (siirryt toiseen palveluun)-lehti kertovat, että useat poliisit ovat kulkeneet asemalla juttelemassa vastikään Ruotsiin tulleiden lasten kanssa, leikkineet heidän kanssaan sekä istuneet aseman lattialle lukemaan heille satuja.

Asemalla turvapaikanhakijoita vastaanottamassa ollut maahanmuuttoviraston edustaja Matilda Niangin kiittää poliisin toimintaa. Hän toteaa, että muualta Euroopasta on nähty myös kuvia, joissa poliisi ampuu kyynelkaasua kohti lapsia ja aikuisia.

– Kyseessä ovat usein pitkään pakomatkalla olleet ja täysin uupuneet ihmiset, ja minusta on hienoa, että Ruotsin poliisi pystyi osoittamaan vastakohdan tälle, Niang sanoo.

Niangin mukaan on hienoa, että on viranomaisia, jotka ovat inhimillisiä ja osaavat levittää lämpöä ympärilleen, erityisesti pitkän pakomatkan traumatisoimille lapsille.

"Haluan, että he saavat hyvän kuvan Ruotsin poliisista"

Malmön poliisin tiedotusvastaava Lars Förstell sanoo Ruotsin televisiolle, että satuhetki on tapa osoittaa lämpöä ja lähimmäisyyttä. Hänen mukaansa he haluavat tietoisesti auttaa luomaan turvallisuuden ja levollisuuden tunnetta.

Yksi lapsille Malmössa lukemassa ollut poliisi Terese Lago sanoo haluavansa, että lapset ja näiden vanhemmat saavat hyvän kuvan Ruotsin poliisista.

– Poliisit eivät ole ehkä kohdelleet heitä kovin hyvin tietyissä muissa maissa, Lago sanoo SVT:lle.

Pakolaistyttö lähettää kiitoksensa tanskalaispoliisille

Maailmalla on viime aikoina herättänyt liikutusta kuva tanskalaispoliisista, joka leikkii moottoritiellä 6-vuotiaan, Ruotsiin matkalla olleen irakilaistytön kanssa.

Nyt tyttö on päässyt perheineen Skellefteåhon kuntaan Ruotsiin ja on lähettänyt Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun)-lehden haastattelussa kiitoksensa poliisille.

– Hän oli kiltti, tyttö toteaa.