Mielenilmaisun vaikutukset arkeen jäämässä vähäisiksi Keski-Pohjanmaalla

Kaupat pyrkivät pitämään ovensa auki normaalisti ja ravintoloista saa lounasta. Eniten mielenilmaisun odotetaan näkyvän kello 11-13. Esimerkiksi Bolidenin työntekijät ovat marssineet ulos työpaikaltaan.

Perjantain mielenilmaus
Pietarsaarelaisia ja kokkolalaisia matkalla Helsinkiin, ihmisillä käsissään mielenilmauksen julisteita #STOP
Pietarsaarelaisia ja kokkolalaisia matkalla Helsinkiin palkansaajien mielenilmaisuun.Petteri Männistö

Kokkolan suurimman yksityisen työnantajan eli sinkkitehdas Bolidenin työntekijät ovat marssineet ulos kello 11.00.

Palkansaajien mielenilmauksen vaikutukset keskipohjalaisten arkeen ovat jäämässä vähäisiksi. Esimerkiksi kauppojen toimintaan ulosmarsseilla on vain vähäisiä vaikutuksia. Ravintolat valmistelivat aamupäivällä normaalisti lounasruokailua.

Koulut ja päiväkodit pysyvät auki, myös ruokahuolto niissä toimii normaalisti. Liikenne sen sijaan on ollut tavallista hiljaisempaa. Posti ja junat eivät kulje.

Kauppias Antti Ahonen Kokkolan Heinolankaaren Citymarketista sanoo, että osa henkilökunnasta osallistuu mielenosoitukseen. Hän uskoo, että mielenilmauksesta ei ole haittaa kaupantekoa. Kauppa avattiin tavanomaiseen tapaan aamulla.

Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop kertoi, että etukäteen mielenilmaisuun osallistuvien määrää oli mahdoton arvioida. Eniten se tuntuu kello 11-13 välillä. Myymälät kuitenkin pyritään pitämään auki.

Kokkolan Halpa-Halli on avannut myymälänsä aamulla. Apulaisjohtaja Ari Isohellan mukaan osa henkilökunnasta osallistuu mielenilmaukseen, kokonaismäärää on kuitenkin vaikea arvioida. Logistiikkapäällikkö Jari Hännisen mukaan yhtiö varautui mielenilmauspäivään keräämällä tavaraa jo torstaina, jakeluliikenne hoidettiin aikaistamalla kuljetuksia. Yhtiöllä on 39 myymälää eri puolilla Suomea.

Myös Minimani-ketjun toimitusjohtaja Heikki Tynjälä arvioi, että palkansaajien mielenilmaus näkyy kaupassa vain vähän. Tynjälän mukaan aamun kaupankäynti on käynnistynyt normaalisti.

Minimani on varautunut palvelemaan asiakkaita puolen päivän mielenilmauksen ajan ja myymälöiden kassat pyritään pitämään avoinna tarvittaessa esimiesvoimin. Myös tavaran tilauksissa on ennakoitu. Mielenilmauksen vuoksi kaupan valikoimissa voi kuitenkin olla muutoksia tulevina päivinä ja tulevalla viikolla.

– Julkisen keskustelun takia kauppapäivästä voi tulla normaalia hiljaisempi, jos maakunnista tulevat ostajat eivät lähde liikkeelle, arvioi Minimanin toimitusjohtaja Heikki Tynjälä.

Kauppaketju Lidlin mukaan kaikki 147 myymälää ovat tänään auki normaalien aukioloaikojen mukaisesti. Myymälöissä saattaa olla tilapäisesti tavallista pienempi miehitys. Myymälöitä ei tämänhetkisen tiedon mukaan kuitenkaan suljeta kokonaan missään päin Suomea.

Soittokierros keskipohjalaisiin lounaspaikkoihin kertoo samaa kuin kaupat, perjantai on tavallinen – lounasta tarjoillaan lounasaikaan. Poikkeuksia ei löytynyt

Palvelualan ammattiliitto PAM suosittelee jäsenilleen osallistumista mielenilmaukseen 11.00-13.00 välisenä aikana. Esimerkiksi Kokkolassa liitto järjestää jäsenilleen kahvitarjoilun juuri puolen päivän maissa.