1. yle.fi
  2. Uutiset

Äidit ja taksit urakoivat hiki hatussa, opettajilla kimppakyytejä – "Kenenkään ei tarvinnut jäädä kotiin"

Juvan koulukeskuksen pihamaalla kävi perjantaiaamuna ennennäkemätön huiske, kun äidit, isät ja taksit toivat oppilaita kouluun. Opettajat olivat turvautuneet kimppakyytejhin. Lähes kaikki 400 kuljetuksen varassa olevista oppilaista pääsi perille, vaikka valtaosa vakiobusseista seisoi.

Perjantain mielenilmaus
Kirsi Jylhä-Lipsanen toi tyttärensä Nean kouluun perjantaiaamuna.
Kirsi Jylhä-Lipsanen toi tyttärensä Nean kouluun perjantaiaamuna.Petri Vironen / Yle

Juvan yläasteen ja lukion viereisellä parkkipaikalla alkoi täysi rähinä hieman puoli yhdeksän jälkeen. Koulun rehtori ja kunnan kuljetussihteeri olivat sopineet poikeusjärjestelyistä, joihin kuului kyytien lisäksi myös se, että kaikkien oppilaiden koulu alkaa klo 9.

– Ihan kaikkia ei ehkä saada yhdeksäksi, sillä osa takseista joutuu heittämään useamman keikan ja viimeiset saattaa mennä parikymmentä minuuttia yli, kuljetussihteeri Päivi Toivari aprikoi.

Juvan vajaaasta 800 oppilaasta reilut puolet on koulukyytien varassa. Suurin osa kulkee päivittäin kirkonkylään, mutta oppilaita riittää vielä viiteen kyläkouluunkin.

Juvalla valmistauduttiin bussiseisokkiin lähettämällä vanhemmille sähköpostia kyytitarpeesta. Kunta onnistui järjesteämään poikkeuskyydit kaikille peruskoululaisille, mutta 86 lukiolaista joutui järjestelemään perjantaisen koulumatkan itse.

– Uskomattoman hyvin ovat vanhemmat pystyneet kyytejä järjestämään. Lisäksi taksit ajavat kahta kyytiä, mutta perusopetuksen oppilaille on saatu kyydit järjestettyä. Kenenkään ei tarvinnut jäädä kotiin, sanoi Päivi Toivari.

Kirsi Jylhä-Liipsanen toi lapsensa Saken ja Nean kouluun pian puoli yhdeksän jälkeen. Lapsilla on normaalisti mahdollisuus käyttää bussia, mutta usein tarjolla on myös äidin kyyti.

– Seuraavaksi pohdin, että miten pääsen illaksi Helsinkiin kurssille. Täytyy seurata tilannetta, jos vaikka kuuden jälkeen lähtisi busseja tai junia. Omalla autolla en halua mennä, Jylhä-Lipsanen kertoi.

"Ei kunnan talous tähän kaadu"

Eniten pään vaivaa Juvalla aiheutti se, että seitsemästä päivittäin käytettävästä bussista neljä seisoi palkansaajien mielenilmauksien takana varikolla.

– Hurja määrä työtähän tässä oli saada kyydit järjestymään. Puhelinsoittoja en ole pystynyt laskemaan, mutta tiedot ovat olleet niin hajanaisia, että koko viikko tätä on järjestelty. Vanhemmille ja takseille pitää antaa iso kiitos, Päivä Toivari huokaisi.

– Olemme laaja maalaispitäjä, jossa enemmistö oppilaista on kuljetuksissa. Pisimmät matkat ovat 70 kilometriä.

Jussi Koivunenja Päivi Toivari.
Jussi Koivunen toi viimeiset Pohjois-Juvan lapset koululle klo 9.04. Päivi Toivaria kiinnosti aamun kokemukset.Petri Vironen / Yle

Toivarin puhelin soi jatkuvasti, kun kuntalaiset kyselivät perjantaisia asiointikyytejä eri puolilta laajaa maalaispitäjää.

– Eniten harmia tulee kirkonkylän asiointiliikenteen puuttumisesta, jota vanhukset käyttävät paljon erityisesti perjantaisin.

Kuljetussihteeriltä riitti hulinan keskellä myötätuntoa myös mielenilmaukseen osallistujille.

– Olen itsekin julkisen alan työntekijä. Ja kyllä tästä päivästä selvitään. Lisäkuluja voi tulla, mutta ei kunnan talous tähän kaadu.

Opettajilla kimppakyytejä

Ennen yhdeksää parkkipaikalle kurvaa myös opettajien kimppakyytejä. Raimo Salimäki ja Hannele Kotanen tulivat yhteisellä kyydillä Mikkelistä. Auto oli yhtä paikkaa vaille täysi.

– Jotain piti keksiä, joten tultiin yhdessä. Neuvoteltiin työkavereiden kanssa, että kuka tulisi autolla. Oli siinä eri vaiheita, mutta päästiin erään alakoulun opettajan kyydissä, Raimo Salimäki.

Hannele Kotanen kulkee normaalisti bussilla.

– Viikolla asiasta puhuttiin bussissa paljonkin, mutta itse olen ollut enemmän huolissani lukiolaista, joilla ei kunta ole järjestänyt kyytejä, Hannele Kotanen.

OAJ:n jäsenistö jättäytyi Etelä-Savossa mielenilmauksen ulkopuolelle. Opettajilta riitti ymmärrystä sekä mielenilmaukselle että neuvottelijoille.

– Olen kyllä joissakin asioissa eri mieltä hallituksen kanssa, mutta ylioppilaskirjoitusten takia päivä on kriittinen, Hannele Kotamäki sanoi.

– Kyllä nyt malttia ja neuvotteluita tarvitaan. Samassa veneessä tässä ollaan. Etujen karsintaa varmaan tarvitaan. Vaikea ottaa kantaa, mutta lomaraha-asia ei ole niin paha kuin joku muu, Raimo Salimäki pohti.

Lue seuraavaksi