Osa irakilaisista turvapaikanhakijoista jatkoi Suolahdesta kävellen

SPR:n Länsi-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pekka Annala kertoo, että Suolahden uuteen hätämajoituspisteeseen tuli viime yönä 52 irakilaista turvapaikanhakijaa. Kymmenen heistä lähti lähes saman tien kävelemään kohti Jyväskylää.

Kotimaa

Äänekosken Suolahteen Kivilahden leirikeskukseen perustettiin pikavauhtia turvapaikanhakijoiden hätämajoituspiste. Irakista tulleet turvapaikanhakijat matkustivat yötä myöten Suolahteen, mutta heistä yksitoista päätti saman tien jatkaa matkaa kävellen Jyväskylään.

– Tällä hetkellä keskuksessa on 41 turvapaikanhakijaa, 11 lähti kävellen etelään päin. He eivät olleet tyytyväisiä siihen, että heidät tuotiin keskelle metsää. Suuressa hädässä olevat ovat varmaan ihan tyytyväisiä, kertoo Suomen Punaisen Ristin toiminnanjohtaja Pekka Annala.

Kivilahti on käytännössä hätämajoituspaikka.

– Tämä perustettiin pakon edessä, kun pohjoinen on ihan räjähtämäisillään. Alun perin on sovittu, että vastaanottokeskus tulisi hotelli Särkkään, mutta siellä on vielä joku epäselvyys. Emme alun perin käyneet tätä paikkaa edes katsomassa, mutta koska hätä oli suuri, otimme sen käyttöön Annala sanoo.

Tänään turvapaikanhakijoita on tulossa Saarijärvelle. Kaupunkiin on perusteilla useampiakin majoitustiloja.

Jyväskylässä vastaanottokeskus on tulossa Puuppolaan. Siitä laaditaan parasta aikaa vuokrasopimusta ja haetaan työntekijöitä.

– Voi olla, että käynnistelemme Puuppolan vastaanottokeskusta jo lähiaikoina, Annala arvelee.

Vastaanottokeskusta viritellään myös Joutsan Joutsenlampeen. Se saatetaan avata kuukauden sisällä.

– Joutsenlampea olisi osittain mahdollista käyttää myös hätämajoituspisteenä, mutta remonttia se tarvitsee, Annala sanoo.

Petäjävedellä SPR tekee katselmuksen entisen käsi- ja taideteollisen oppilaitoksen tiloihin ensi viikolla. Sekin on mahdollinen vastaanottokeskuksen paikka.

Hätämajoitustilat ovat kaikki väliaikaisratkaisuja. Niissä ei Annalan mukaan ole tarkoitus majoittua viikkoa pitempään.

Annalaa haastatteli Päivi Kupla.