Oluttehtaalla vain hiiva teki töitä – kaikki työntekijät jäivät pois

Sinebrychoffin panimolla Keravalla tehdashalli ammottaa tyhjyyttään. Kaikki tehtaan noin neljäsataa työntekijää osallistuvat mielenilmaukseen. Pelloksen vaneritehtaalla Ristiinassa koneet ajettiin alas yön aikana.

talous
Tyhjä tehdashalli.
Sinebrychoffin tehdashalli on tänään tyhjä.Yle

Koffin tehtaalla halli kumisi aamupäivällä tyhjyyttään. Juomakoneet ovat pysähdyksissä eikä pakkauslinjalla liiku mikään.

Tehtaalle saapunut viestintä- ja lakiasiainjohtaja Marja-Liisa Weckström laskee, että noin miljoona litraa juomia jää yhden päivän aikana valmistamatta.

– Tämä tarkoittaa, että maanantaina asiakkaat eivät saa meiltä tuotteita. Tänään vielä toimitetaan ja huomenna lauantaina myös, Weckström sanoo.

Tätä on 196 vuotta täällä harjoiteltu. Ei se ole suuri juttu.

Marja-Liisa Weckström, viestintä- ja lakiasiainjohtaja

Weckströmin mukaan mielenilmaukseen oli kuitenkin mahdollista valmistautua tekemällä alkuviikosta suurempia määriä juomaa.

Kaikki noin 400 tehtaan työntekijää osallistuvat mielenilmaukseen. Toiset 400 ovat töissä normaalisti toimistoilla ympäri maata.

– Esimerkiksi myyntipalvelu ottaa vastaan asiakkaiden tilauksia. On toki mahdollista, että yksittäisiä toimihenkilöitä ja ylempiä toimihenkilöitä jäi pois töistä, Weckström arvelee.

Tehtaan alasajo ei sen sijaan ole teknisesti johtoportaan mielestä vaikeaa.

– Tätä on 196 vuotta täällä harjoiteltu. Ei se ole suuri juttu.

Sinebrychoffin tehdas käynnistetään uudelleen vasta sunnuntaina illalla.

Etelä-Savossa seisovat vanerikoneet: "Diktatuurimainen sanelu ahdistaa"

Pelloksen UPM:n vaneritehtailla Ristiinassa pysäytettiin koneet yöllä. Puuliiton hallituksen jäsen Markku Tirkkonen teki aamutuimaan lähtöä Helsinkiin palkansaajien mielenilmaukseen.

– Liki neljään asti tehtiin normaalisti vaneria, ja sen jälkeen ajettiin koneet alas. Nyt lähdetään Helsinkiin.

Tirkkosen mukaan mielenilmaukseen osallistuu noin 90 prosenttia tehtaan kuudesta sadasta työntekijästä.

Jotkut tilaukset myöhästyvät. Jää nähtäväksi, miten asiakaskunta reagoi siihen.

Tommi Takanen, tehtaanjohtaja, UPM

– Kyllä se on tämä diktatuurimainen sanelu, joka ahdistaa. Työehtojen hekentäminen lakipykälien kautta ei vain meille käy. Suurin asia on sairausajan palkan heikentäminen.

Silminnähden harmissaan oleva Pelloksen tehtaanjohtaja Tommi Takanen sanoo, että mielenilmauksen osuvat suoraan työnantajiin, vaikka tarkoitus on painostaa hallitusta.

– Tehtaan seisokki on se mitä näkyy heti. Meillä myös myöhästyvät jotkut tilaukset, jää nähtäväksi, miten asiakaskunta reagoi siihen. Meidän valtti on kuitenkin luotettavat tilaukset.

Tehtaan koneet käynnistetään uudelleen kello kuudelta huomisaamuna.