1. yle.fi
  2. Uutiset

"Hallituksen esitykset olisivat katastrofi meidän työntekijöille" – luottamusmiehet peräänkuuluttavat tasapuolisuutta

JHL:n puhtaus- ja ravitsemusalan sekä varhaiskasvatuksen oululaisluottamusmiehet pitävät hallituksen esityksiä tyrmistyttävinä.

Perjantain mielenilmaus
Ay-liitojen toimistolla Oulussa valmistauduttiin mielenilmaukseen.
Ari-Pekka Sirviö / Yle

JHL:n luottamusmiehet Maarit Siltala ja Maarit Nyman kritisoivat kovin sanoin hallituksen otteita.

– Me olemme se työporukka, joka on tehnyt hiljaa ja kiltisti vuosia tätä työtä maltillisella palkkaratkaisulla, olemme kantaneet korttamme yhteiseen kekoon ja nyt tulee tällaisia hallituksen määräämiä pakkolakeja, joilla lähdettäisiin ajamaan näitä meidänkin etuja alas, sanoo luottamusmies Maarit Nyman.

– Kyllä se, mitä työntekijät ovat mieltä, on saatava jollakin tavalla kuulumaan.

Pahimpana epäkohtana hallituksen esityksessä pidetään sitä, ettei työntekijöiden ja työnantajien välistä neuvottelukulttuuria kunnioiteta.

– Hallitus tulee nyt ulkopuolelta sanelemaan ehtoja. Hyvää neuvottelukulttuuria ei kuitenkaan voi ulkopuolinen tulla rikkomaan, tämä on se riikkmeidän sanoma ollut, Maarit Siltala sanoo.

Työelämän kiritykset tuntuisivat ruohonjuuritasolla

Luottamusmiesten mukaan hallituksen esitykset heikentäisivät oleellisesti molempien alojen työntekijöiden työehtoja. Maarit Siltala muistuttaa, että puhtaus- ja ravitsemuslan arki on raskasta.

Työntekijöille on tulossa kohtuuttomia palkanmenetyksiä.

Maarit Nyman

– Ne ovat fyysisesti keskiraskaita aloja. Meillä on erittäin paljon työperäisiä vikoja ja vammoja, Siltala sanoo.

– Hallituksen esitykset sairaslomakorvausten leikkaamisista olisivat katastrofi meidän työntekijöille.

Myös varhaiskasvatuspuolella hallituksen esityksiin suhtaudutaan kriittisesti.

– Meillä on suuret lapsiryhmät ja meille on tullut perustehtävän lisäksi paljon uusia työtehtäviä, mistä ei kukaan puhu mitään. Ja meilläkin työympäristö on sellainen, että flunssasairaudet ja muut epidemiat pyörivät siellä, Maarit Nyman kertoo.

– Hallituksen esittämät leikkaukset kohdistuvat juuri varhaiskasvatuksen sektorille kuin myös koulunkäynnin ohjaajien ja koulun puolelle. Työntekijöille on tulossa kohtuuttomia palkanmenetyksiä.

Säästämisen oltava tasapuolista

Me olemme kaikki valmiita säästämään ja nipistämään jostakin, mutta sen on oltava tasapuolista.

Maarit Nyman

Molemmat luottamusmiehet toivovat, että entinen neuvottelukäytäntö työnantajapuolenja työntekijöiden edustajien kanssa voisi jatkua entiseen tapaan. Lisäksi peräänkuulutetaan säästöjen jakamista tasapuolisesti kaikille aloille.

– Ei pidä tuijottaa vain yhteen alaan ja julkisen alan työntekijöihin. Keskustelua on käytävä avoimesti siitä, mitä ne toimet voisivat olla. Me olemme kaikki valmiita säästämään ja nipistämään jostakin, mutta sen on oltava tasapuolista, Maarit Nyman muistuttaa.

Lue seuraavaksi