Lyly nosti hallitukselle keltaisen kortin: "Näin ei voi Suomessa tehdä"

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly esiintyi Helsingin suurmielenosoituksessa raikuvien suosionosoitusten saattelemana. Lyly sanoi uskovansa, että neuvotteluihin palataan lähiaikoina.

Kotimaa
Palkansaajajärjestöjen puheenjohtajat SAK:n Lauri Lyly (kesk.), Akavan Sture Fjäder (vas.) ja STTK:n Antti Palola (oik.) STOP - Palkansaajien mielenilmauksssa Helsingin rautatientorilla 18. syyskuuta 2015.
Palkansaajajärjestöjen puheenjohtajat SAK:n Lauri Lyly (kesk.), Akavan Sture Fjäder (vas.) ja STTK:n Antti Palola (oik.) STOP - Palkansaajien mielenilmauksssa Helsingin rautatientorilla 18. syyskuuta 2015.Markku Ulander / Lehtikuva

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly esiintyi varmoin mutta sovittelevin ottein Helsingin Rautatientorilla tänään perjantaina järjestetyssä suurmielenosoituksessa.

Lyly sanoi uskovansa, että neuvotteluihin palataan lähiaikoina. Hän kuitenkin huomautti hetkeä myöhemmin Ylen haastattelussa, että SAK ei ole edelleenkään valmis sitoutumaan siihen viiden prosentin kilpailukykytavoitteeseen, johon yhteiskuntasopimusneuvottelut kaatuivat.

Meidän pitää palata normaaliin päiväjärjestykseen, neuvottelupöytään.

Lauri Lyly

– Meidän pitää palata normaaliin päiväjärjestykseen, neuvottelupöytään. Sellaiseen, jossa kukin taho määrittelee omat neuvottelutavoitteensa, vain sillä tavalla tämäkin kriisi ratkeaa, Lyly sanoi mielenosoituksessa pitämässään puheessa.

Lyly huomautti, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on lähtenyt vakavalla tavalla rikkomaan liittojen ja palkansaajien oikeutta sopia työehdoista työehtosopimuksilla. Lylyn mukaan hallitus haluaa heikentää palkansaajien työehtoja yksipuolisilla pakkopäätöksillä.

– Näin ei voi Suomessa tehdä, Lyly jyrisi raikuvien suosionosoitusten saattelemana.

Lylyn mukaan ammattiyhdistysliike pitää tiukasti kiinni itsenäisestä sopimusoikeudestaan. Hänen mukaansa myös heikomman puolella olemisesta tullaan pitämään kiinni kaikissa oloissa.

Piikitteli Sipilälle: "Vuosia on vatuloitu"

Lyly huomautti, että palkansaajat ovat tehneet viime vuosina useita työmarkkinaratkaisuja, joilla on parannettu Suomen kilpailukykyä.

Onko vastaavia tapahtunut hallituksen piirissä? Onko sote-uudistus maalissa, entä kuntauudistus? Ei ole, vaikka vuosia on vatuloitu.

Lauri Lyly

– Onko vastaavia tapahtunut hallituksen piirissä? Onko sote-uudistus maalissa, entä kuntauudistus?, Lyly kysyi.

– Ei ole, vaikka vuosia on vatuloitu, hän vastasi.

Lyly kehotti hallitusta laittamaan omalla vastuullaan olevat asiat kuntoon eikä sähläämään työmarkkinakentällä.

– Koska näin on käynyt, nostammeko hallitukselle keltaisen kortin? Lyly kysyi.

– Nostamme, hän vastasi ja nosti ylös kädessään olevan keltaisen paperinpalan.

STTK ja Akava pöyristyneitä pakkolainsäädännöstä

Sekä STTK:n puheenjohtaja Antti Palola että Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder korostivat puheissaan vastustavansa hallituksen tapaa päättää työehdoista pakkolainsäädännöllä.

Akava ja akavalaiset ovat täällä tänään sen takia, että vastustamme pakottavaa lainsäädäntöä.

Sture Fjäder

Palola kuvaili viime viikon tiistaita mustaksi tiistaiksi suomalaisille palkansaajille.

– Me haluamme sopia asioista, me emme halua että meitä pakotetaan luopumaan omista oikeuksistamme, Palola jyrisi.

Fjäder vaati hallitusta vetämään takaisin pakottavan lainsäädännön.

– Akava ja akavalaiset ovat täällä tänään sen takia, että vastustamme pakottavaa lainsäädäntöä, jolla puututaan sopimusvapauteen, perustaan suomalaisessa yhteiskunnassa, Fjäder sanoi.