Kajaanin uuden pääkadun avajaiset tänään – Taiteiden yön tapahtumat enimmäkseen sisätiloissa

Kajaanin Kauppakadun remontointi kävelypainotteiseksi kaduksi tehtiin kahdessa kuukaudessa. Kauppakadun kauppiaat ovat kertoneet, että myynti ei kärsinyt remontin aikana.

Kuva: Laura Tolonen / Yle

Kajaanin Kaupunkikeskustayhdistyksen toiminnanjohtaja Miiariikka Tervonen on hyvillä fiiliksillä kun Kauppakadun remontointi kävelypainotteiseksi kaduksi Kirkkokadun ja Koivukoskenkadun väliltä on valmis.

– Kauppiailta ja kaupunkilaisilta minulle tullut palaute on nostanut tunnelmaa, vaikka nyt avajaispäivänä vettä tuleekin taivaan täydeltä.

– Katu vastaa odotuksia ja on toiminnallisesti parempi kuin aiempi pätkä. Liikuntarajoitteisille se on tasaisempi kulkea, kun katu on sileämpi. Katu on leveä ja viihtyisä, ja kun vertaa vanhaa asfalttia ja uutta kivetystä, niin ei voi sanoa, että huonolta näyttäisi, Tervonen iloitsee.

Kauppakadun remontointi alkoi heinäkuun alkupuolella Runoviikon ja Markkinakadun järjestämisen jälkeen. Kuva: Katja Oittinen / Yle

Miiariikka Tervonen kertoo saaneensa kauppiailta palautetta, että tavarantoimitukset kauppoihin sujuivat hyvin. He ovat myös kertoneet, että remontointiaika ei näkynyt myynnissä.

– Rakentamisajalla oli yllättävän vähän vaikutusta kaupankäyntiin. Se on tainnut olla jonkinlainen nähtävyyskin, että on tultu katsomaan ja samalla käyty kaupoissa. Remontoijat ottivat kauppoihin kulkemisen hyvin huomioon työn aikana.

Miiariikka Tervosen mukaan kulku kauppoihin järjestyi remontin aikaan hyvin, eikä myynti kärsinyt remontin vuoksi. Kuva: Katja Oittinen / Yle

Kauppakatu remontoitiin kahdessa kuukaudessa, kun Miiariikka Tervosen mukaan alkuvaiheessa suunnittelua varauduttiin jopa puoleen vuoteen.

Sateinen sää vie ohjelman sisätiloihin

Kauppakadun avajaisia juhlistetaan samalla kun avataanKajaanin Taiteiden yö (siirryt toiseen palveluun).

Rakentamisajalla oli yllättävän vähän vaikutusta kaupankäyntiin.

Miiariikka Tervonen

– Kauppakadun eri aikakaudet ovat esillä kun Kajaanin kaupunkioppaiden historialliset hahmot torimummoista Lönnrotiin ja Leinoon kertovat kadun tarinoita omilta ajoiltaan. Myös Kauppakatua vuosikymmenien saatossa ajaneet autot ovat mukana avajaiskulkueessa, Kajaanin Kaupunkiyhdistyksen toiminnanjohtaja Miiariikka Tervonen kertoo.

Sateinen sää haastaa avajaisohjelman järjestämistä Kauppakadulla, mutta tarvittaessa sisätilat löytyvät Kauppapaikka 18:sta.

– Tanssijat valtaavat kadun tai Kauppapaikan, ja yleisökin toivotaan osallistuvan, Tervonen sanoo.

Taiteiden yön ohjelmaa on Raatihuoneentoria ja rauniolinnaa lukuun ottamatta sisätiloissa eri kulttuuripaikoissa.