1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Syyria

Kreml: Jos Syyria pyytää taistelujoukkoja, Venäjä valmis harkitsemaan

Venäjän on kerrottu viime aikoina lisänneen sotilaallista tukea Syyrian armeijalle ja maalla on epäilty olevan siellä myös joukkoja. Syyria kiistää venäläisjoukkojen läsnäolon, mutta sanoo pyytävänsä niitä tarvittaessa.

Dmitry Peskov Kuva: Alexei Druginyn / EPA

Kremlin tiedottajan mukaan Venäjä harkitsisi joukkojen lähettämistä Syyrian hallituksen tueksi, jos se pyytäisi niitä.

Tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi uutistoimisto Tassille kysymystä, olisiko Venäjä valmis lähettämään joukkoja osallistumaan sotilasoperaatioihin yhdessä Syyrian armeijan kanssa.

Peskov vastasi, että jos pyyntö tulisi, siitä luonnollisesti keskusteltaisiin ja sitä harkittaisiin. Hänen mukaansa asiasta on kuitenkin vaikea puhua hypoteettisesti.

Aiemmin perjantaina Syyrian ulkoministeri Walid Muallem sanoi Venäjän televisiolle, että Syyria aikoo tarpeen vaatiessa pyytää Venäjältä joukkoja taistelemaan Syyrian armeijan rinnalla.

Hänen mukaansa Syyrian armeija kykenee toistaiseksi taistelemaan omin voimin, mutta tarvitsee lisää aseita ja ammuksia.

Venäjän uskotaan rakentavan sotilastukikohtaa

Useat länsimaiset tiedotusvälineet ovat kertoneet, että Venäjä olisi lisäämässä sotilaallista tukea Syyrian armeijalle ja lähettämässä maahan joukkoja sekä raskasta aseistusta.

Läntisten tiedustelulähteiden mukaan Venäjän on ollut laajentamassa lentotukikohtaa Latakiassa Syyriassa ja sijoittaneen sen tuntumaan taistelupanssarivaunuja. Uutistoimisto Reuters sanoi äskettäin, että kentän lähelle olisi sijoitettu myös noin 200 merijalkaväen sotilasta.

Syyria on kiistänyt väitteet venäläissotilaista. Muallemin mukaan Venäjä on auttanut heitä konfliktin alusta asti, mutta Venäjän joukkoja Syyriassa ei nykyisin ole.

Venäjä on sanonut, että sillä on Syyriassa sotilasasiantuntijoita ja se toimittaa maahan aseita olemassaolevien sopimusten mukaisesti. Venäjällä on ollut jo neuvostoajoista asti laivastotukikohta Tartusissa Syyriassa.

Presidentti Vladimir Putin on puolustanut presidentti Bashar al-Assadin hallinnon tukemista väittäen, että ääri-islamistista Isis-järjestöä on mahdoton kukistaa ilman Syyrian hallituksen apua.

Länsimaat eivät halua kutenkaan tehdä Syyrian hallituksen kanssa yhteistyötä taistelussa Isisiä vastaan.

Lähde: Syyria otti käyttöön uusia venäläisaseita

Syyrialaisen armeijalähteen mukaan Syyrian armeija on alkanut vastikään käyttää uudentyyppisiä venäläisiä ilma- ja maataisteluaseita.

Uutistoimisto Reutersille puhunut lähde kuvaa uusia aseita hyvin tehokkaiksi ja tarkoiksi. Hänen mukaansa armeijaa on viime kuukausina koulutettu käyttämään niitä ja se ottaa nyt niitä käyttöön.