1. yle.fi
  2. Uutiset

Pääluottamusmies: " Puheet uusista työpaikoista huono iltasatu"

Boliden Kokkolan pääluottamismies Petri Partanen ei usko lomarahojen leikkauksen tai palkkojen alentamisen tuovan uusia työpaikkoja tai investointeja. Aamupäivällä tehtaalta marssi ulos noin 150 työntekijää.

Perjantain mielenilmaus
Kuvassa Petri Partanen  suurteollisusualueen portilla, taustalla tiilinen rakennus.
Kalle Niskala / Yle

Kokkolan sinkkitehdas käännettiin muutamaksi tunniksi tyhjäkäynnille, kun työntekijät lähtivät protestoimaan hallituksen talouspolitiikkaa vastaan.

Pääluottamismies Petri Partasen mukaan palkkojen lisien leikkaus koskisi pahasti juuri suurteollisuusalueen työntekijöitä.

– Täällä on erityisen paljon ihmisiä, jotka tekevät kolmivuorotyötä. Olemme suurteollisuusalueen pääluottamusmiesten kanssa laskeneet, että hallituksen esitykset veisivät alueella työskenteleviltä parilta tuhannelta ihmiselta noin 2 000 euroa vuodessa.

Hallituksen perusteisiin, uusien työpaikkojen luomiseen ja investointeihin Partanen ei usko.

– Se on huono iltasatu. Vaikka meidän palkkamme puolitettaisiin, ei tällaiseen teollisuuteen palkata yhtään enempää työntekijöitä, sanoo Partanen. Hänen mukaansa palkkojen leikkauksella ei olisi vaikutuksia investointeihinkaan.

– Meidän palkkojemme osuus kokonaiskäyttökuluista ei ole niin suuri, että sillä olisi merkitystä esimerkiksi investointien kannalta.

Pääluottamismies Petri Partanen arvostelee myös yhteiskuntasopimusneuvotteluja.

Siellä oli muun muassa työaikajoustoja, maltillisia palkkaratkaisuja ja paikallisen sopimisen lisäämistä.

Pääluottamusmies Petri Partanen

– Ay-liikkeellähän oli kymmenen kohdan lista, mutta sitä ei käsitelty näissä neuvotteluissa. Siellä oli muun muassa työaikajoustoja, maltillisia palkkaratkaisuja ja paikallisen sopimisen lisäämistä. Mutta tämä ei jostakin syystä nyt kelvannut työnantajille. Eikä se kelvannut hallitukselle, joka on tässä asiassa työnantajan puolella. Myös lomarahojen leikkaaminen saa Partaselta tuomion.

Työntekijöiden mielenilmaus Boliden Kokkolan sinkkitehtaalla kestää perjantai-iltapäivään kello 16.00 saakka.

Lue seuraavaksi