Tulos tai ulos – Antti Herlin toteutti iskulauseen Sanomassa

Pörssiyhtiöissä on raaka periaate. Jos yhtiön johto ei saa tuloksia aikaiseksi tietyn ajan kuluessa, omistaja vaihtaa johdon. Sanoma Oy:ssä kävi juuri näin. Harri-Pekka Kaukonen yritti saada firman kuntoon edeltäjiensä jäljiltä, mutta aika loppui kesken. Pääomistajiin kuuluva hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin puhalsi pelin poikki ja antoi Kaukoselle potkut.

talous
Sanoma oy:n kurssi
Yle Uutisgrafiikka

Harri-Pekka Kaukosen toimitusjohtajakauden aikana Sanoman osakekurssi on syöksynyt kuudentoista euron tietämiltä vajaaseen neljään euroon. Huipussaan osake maksoi vuonna 2007 peräti 23 euroa.

Sanoma Oy:n markkina-arvo oli Kaukosen aloittaessa 2 600 miljoonaa euroa eli 2,6 miljardia. Nyt yhtiön arvo on noin 600 miljoonaa euroa. Parhaimmillaan Sanoma oli 3,7 miljardin euron arvoinen yritys.

– Omistajat tuskin tarvitsevat muita perusteita yhtiön vetäjän vaihtamiseen, mutta niitäkin löytyy, analyytikko Sauli Vilén analyysiyhtiö Inderesistä toteaa.

Lähtökohta oli surkea 

Markkinat tietävät tunnetusti kaiken, eivätkä Kaukosenkaan potkut tulleet markkinoille yllätyksenä.

Vilénin mielestä Kaukosen lähtötilanne oli huonoin mahdollinen. Yhtiön aiempi johto ja hallitus olivat tehneet uskaliaita investointipäätöksiä, joita Kaukonen joutui toteuttamaan ja myöhemmin purkamaan.

Toinen Kaukosesta riippumaton tekijä oli markkinoiden yllättävän nopea muuttuminen, johon ei liioin oltu varauduttu kunnolla. Median digimurros söi printtilehtien levikkejä ja ilmoitustuloja rajummin kuin kukaan osasi ennakoida.

Tulosvaroitus oli viimeinen niitti

Arvostelijoiden mukaan Sanoma rönsyili sinne tänne ja osteli Euroopasta lehtiä ja televisiokanavia vähän samaan tapaan kuin metsäpatruunat valloittivat maailmaa aiemmin. Eli unohdettiin tarkastaa ostetun tavaran laatu ja maksettiin ylihintaa.

Sanomaa on saneerattu ja organisoitu uudelleen, mutta aina askeleen liian myöhään. Yhtiö on käynyt läpi raskaita yt-neuvotteluja, ja sellaiset ovat jälleen meneillään Suomessa.

Sanoman bisnekset eivät ole kehittyneet lainkaan siihen malliin kuin omistajat olisivat halunneet. Euroopasta ostettujen toimintojen saldona on satojen miljoonien eurojen alaskirjaukset.

– Viimeinen pisara taisi olla täysin yllättävä ja suuren luokan tulosvaroitus heinäkuun puolivälissä, analyytikko Vilén pohtii.

Kiitos ja näkemiin

Kaukosen tehtäväksi jäi siis edellisen johdon jälkien siivoaminen ja tulipalojen sammuttaminen, mutta toimitusjohtajalla olisi ollut valta tehdä muutakin. Konsulttivoimaa oli kuulemma rutkasti apuna.

Pörssiyhtiö Sanoma Oy:n hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin ilmoitti toimitusjohtajan potkuista tiedotteella – kiitosten kera.

Tiedotteen otsikko on: "Sanoma vaihtaa toimitusjohtajaa". Uutta ei ole valittu eikä Sanomasta annettu lisätietoja.