Hyppää sisältöön

Lapsen puhelinta voi valvoa huoltajan laitteella – mediakasvattaja varoittaa yksityisyyden loukkaamisesta

Uusi mobiilisovellus mahdollistaa lapsen älypuhelimen valvomisen vanhemman omalta mobiililaitteelta. Mediakasvattajan mielestä sovelluksen käytön kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei päädy rikkomaan lapsensa yksityisyyden suojaa. Lapsen asioita ronkkimalla voi myös menettää tämän luottamuksen.

Kuva: Yle

Uusi tekniikka mahdollistaa lapsen älypuhelimen valvomisen etäältä. Siinä lapsen vanhempi luo mobiilisovelluksen avulla yhteyden oman ja lapsen mobiililaitteiden välille. Tämän jälkeen aikuinen näkee muun muassa lapsen laitteessa käytössä olevat sovellukset, kuten pelit ja sosiaalisen median sovellukset.

Sovelluksella vanhempi voi myös jopa keskeyttää tai sulkea puhelimen toimintoja.

– Se on vanhemmalle helppo ratkaisu. Meillä on usein suuri luotto olemassa olevaan teknologiaan. Jos siihen kuitenkin luottaa sokeasti, niin pidemmän päälle keskustelujen käymisestä tulee haasteellisempaa. Keskustelun pitäisi olla aina ensisijainen väline lasten kanssa toimiessa, kommentoi mediakasvattaja Tommi Tossavainen.

Mitä vanhempi lapsi, sitä enemmän kannattaa jutella

Pienten lasten internetin käyttöä voi olla tarpeen hallita, sillä he voivat eksyä haitallisille sivustoille vahingossa. Kasvatuksen tukeminen Screen Timen kaltaisilla teknisillä apuvälineillä on kuitenkin jatkuvaa tasapainoilua vanhemman omien huolien ja lapsen yksityisyydensuojan välillä.

– Mitä vanhempi lapsi on, niin sitä tärkeämpää on, että rajoista keskustellaan. Jos sovelluksen kautta seurataan aktivisesti lapsen puuhia, niin mennään jo yksityisyyden loukkaamisen puolelle.

Sovellus voi olla vanhemmalle hyvä aputyökalu muuttuvassa maailmassa. Ensisijaisen tärkeää on kuitenkin luoda hyvä keskusteluilmapiiri.

– Lapsi joka kokee oikeuksiaan loukattavan ei ole avoin näistä asioista, mikäli perheessä ei ole luottamuksellista tapaa keskustella median käytöstä, Tossavainen kertoo.

.
.