Sipilä: "Turvapaikanhakijakriisi ohittaa vakavuudessaan jo talouskriisinkin"

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan turvapaikanhakijakriisi on niin poikkeuksellinen, että se ohittaa vakavuudessaan jo taloustilanteenkin. Viranomaistoimintaa tehostamalla Suomi pyrkii tavoittamaan kaikki laittomat maahantulijat ja nopeuttamaan niiden käännyttämistä, jotka eivät täytä turvapaikan saamisen kriteereitä.

Juha Sipilä
Juha Sipilä.
Henrietta Hassinen / Yle

Turvapaikanhakijakriisi on pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan poikkeuksellisen vakava tilanne, joka ohittaa vakavuudessaan jo Suomea uhkaavan talouskriisinkin.

Hallituksen tiedotustilaisuudessa Sipilä kuitenkin vakuutti, että hallituksella on ajantasainen tilannekuva tilanteen etenemisestä tunti tunnilta.

– Erityisesti pohjoisessa paine on kasvanut, mutta valmiutta on nostettu ja resursseja suunnataan sinne missä niille on suurin tarve, Sipilä sanoi.

Kaikki laittomat maahantulijat tavoitetaan

Sipilän mukaan viikonloppuna aloitettava tehostettu, poliisijohtoinen operaatio Tornion rajalla pyrkii tavoittamaan kaikki laittomasti maahan tulevat.

Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan tehostettu ulkomaalaisvalvonta rajalla tuottaa saman lopputuloksen, mihin sisärajatarkastusten palauttamisella päästäisiin.

– Eilen maahan on tullut 500 turvapaikanhakijaa ja tänään [perjantaina] heitä odotetaan tulevan jopa 800-1000. Luvut ovat korkeita ja niiden edellyttämät poikkeukselliset toimenpiteet aloitetaan viikonvaihteessa, Orpo sanoi.

– Turvaamme sisäistä turvallisuutta, mutta samalla pyrimme tietysti auttamaan heitä, jotka ovat avun tarpeessa.