Hallituksen edustajat otettiin vastaan vihellyksin ja buuauksin

Hallituksen edustajat saivat Rautatientorille Helsinkiin kokoontuneen noin 30 000 ihmisen joukon buuaamaan ja viheltämään, kun kolmikko yritti puolustaa hallituksen valitsemia linjauksia ja tekemiä päätöksiä. Yksimielinen kolmikko muistutti, että nyt on vastaesityksen aika.

politiikka
mielenosoittajajoukko banderolli ja ilmapalloja
Mielenosoittajia palkansaajien mielenilmauksessa Helsingin Rautatientorilla.Juha-Pekka Inkinen / Yle

Helsinkiin Rautatientorille kokoontunut mielenosoittajajoukko otti hallituksen edustajat vastaan valtavan vihellys- ja buuauskonsertin säestämänä. Keskustan Annika Saarikon, perussuomalaisten Sampo Terhon ja kokoomuksen Arto Satosen puheista ei meinannut saada selvää yleisön voimakkaiden vastalauseiden takia.

Äänekkäiden ihmisten edessä oleva kolmikko puolusti liki samoin sanoin hallituksen tekemiä linjauksia.

– Hallitukselle ei ole arvovaltakysymys, millä keinoilla suomalaisen työn, julkisen ja yksityisen, kilpailukykyä parannetaan. Me olemme valmiita siihen, että te yhdessä muodostatte paremman keinot työehtosopimusten nojalla. Mutta tavoitteesta me emme voi tinkiä. Valta on myös teillä, muistutti keskustan Saarikko.

Perussuomalaisten Sampo Terho oli täysin samalla linjalla. Lisäksi hän esitti toiveen yhteisen vetoomuksen jättämisestä keskusjärjestöjen johtajille, että nämä esittäisivät niitä "uusia ehdotuksia, joita ovat luvanneet".

– Hallitus olisi halunnut tehdä kolmikantaisella neuvottelulla samaan kustannusvaikutukseen tähtäävät ratkaisut. Silloin ratkaisut olisivat olleet yhteisiä ja vahvistaneet sopimusjärjestelmää. Eteläranta ja Hakaniemi pakottivat hallituksen lakitielle, Terho perusteli valittua linjaa ja muistutti, että sille jouduttiin, koska Etelärannan ja Hakaniemen herrat eivät pystyneet istumaan samaan pöytään sopimushakuisesti.

Kokoomuksen Arto Satonen oli Terhon kanssa täysin samaa mieltä ja muistutti uudelleen, että hallitus on "valmis kuuntelemaan teidän esityksenne siitä, miten suomalaisen työn kilpailukykyä parannetaan".