Kilometri nauhaa ja tuhat ilmapalloa – Vimpeli on valmis pesisfinaaliin

Vimpeliläisten naisten tehojoukko on solminut ruseteille kilometrin sinivalkoista nauhaa ja täyttänyt tuhat ilmapalloa. Naisten toimesta koko pitäjä on lauantaina puettu Vedon väreihin. Syykin on selvä: oma joukkue halutaan kannustaa Superpesiksen voittoon.

urheilu
Koko Vimpeli väritetään Vedon värein naisten toimesta lauantaina 19.9.2015
Koko Vimpeli väritetään Vedon värein naisten toimesta lauantaina 19.9.2015Anne Niemi/Vimpelin Veto

Anne Niemi ja Merja Tuomela ovat elinikäisiä Vimpelin Vedon faneja. Tai kuten Anne sanoo, pesäpallo suussa syntyneitä.

– Ehkä voi sanoa, että aktiivisesti olen 1970-luvun alusta istunut katsomossa, Anne Niemi sanoo.

Vedolla on pitkä historia, johon on kuulunut nousuja ja laskuja. Samanlaista on fanien elämä - välillä peleissä käydään aktiivisemmin, välillä harvempaan. Tällä hetkellä eletään hyvää kautta.

– Pesäpallo antaa tällä hetkellä vimpeliläisille mahdottoman yhteisöllisuuden tunteen. On löydettu taas se henki tehdä ja touhuta yhdessä. Pesäpallo on meissä niin syvällä, että se saa kaikkien parhaat piirteet esiin, kaupunginvaltuuston puheenjohtajana toimiva Niemi miettii.

Ruokaa rakkaudella

Merja Tuomela on vuosien mittaan toiminut makkaramyyjänä ja kioskilla sekä järjestyksenvalvojana otteluissa.

– Vimpelissä on hieno yleisö. Ei ikinä ole tarvinnut puuttua mihinkään. Jos nyt joku joskus on ollutkin humalassa, ei se ole ollut häiriöksi. Sitten seisoo järjestyksenvalvoja vieressä, ettei muulle yleisölle koidu haittaa, Tuomela sanoo.

Merja Tuomelalle vetolaisten naisten yhteiset talkoot ovat ilo. Rusettien tekeminen ja ilmapallojen puhaltelu sujuu naurun ja jutustelun lomassa. Tänä kesänä Tuomela on myös saanut toimia Vedon joukkueen kokkina harjoitusten jälkeen, ennen pelireissuja.

– Pelaajat eivät saa syödä raskasta ruokaa ennen peliä. Olen laittanut spaghettia ja jauhelihakastiketta lisukkeineen ja aina teen myös jotain spesiaalia, kuten viimeksi mustikka-punaviinimarjapiirakan. Se oli rakkaudella laitettu ja sitä kehuttiin. Ja voi, kuinka tykkään kun ne pojat kehuvat, Tuomela kertoo.

Kilometri nauhaa ja tuhat ilmapalloa

Vimpelin Vedon superpesisjoukkue pelaa lauantaina viidennen finaaliottelun Sotkamon Jymyä vastaan. Peliin lähdetään 2-2 -tilanteesta. Kannustaakseen omia voittoon,vetolaiset naiset ovat koristamassa koko pitäjää sinivalkoiseksi.

– Täällä on kaivattu sitä, että finaali näkyisi katukuvassa - ja nyt se näkyy, Anne Niemi kertoo.

Naiset ovat solmineet ruseteille kilometrin sinivalkoista nauhaa ja puhaltaneet tuhat sinivalkoista ilmapalloa koristeeksi kaduille. Myös pesäpalloilija-patsas on tarkoitus pukea Vedon väreihin.

– Niistä pojat näkevät, kuinka voimallisesti koko kylä on heidän takanaan, uskoo heihin ja on heistä ylpeä, Niemi sanoo .

Merja Tuomela saa lauantaina Vimpeliin peliä seuraamaan myös jo kotoa maailmalle muuttaneet lapsensa. Lauantain finaalipäivästä on tulossa tunteikas, hän arvelee.

– Kyllä minä jännittämään herään. Sitten ollaan oman väen kanssa aamupäivä ja puolen päivän jälkeen mennään jo kentälle, Merja Tuomela toteaa.