Puutiaisaivotulehdusta enemmän kuin koskaan aiemmin Suomessa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan punkkien levittämän puutiaisaivotulehduksen on tänä vuonna jo tähän mennessä saanut useampi ihminen kuin aiempina vuosina.

Kotimaa
Koiran ihosta löytynyt punkki.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan puutiaisaivotulehduksen on saanut tänä vuonna jo 49 suomalaista. Puolet tartunnoista on elokuulta. Määrä on enemmän kuin koskaan aiemmin, ja THL arvioi tartuntojen määrän kasvavan tänä vuonna reilusti yli viiteenkymmeneen.

Koko viime vuonna tartuntoja oli 47, mikä on tähänastinen ennätysmäärä. Tämän vuoden tilastot kuvaavat muutaman viikon takaista tilannetta.

THL:n erikoistutkijan Jussi Sanen mukaan tartuntojen määrän kasvu liittynee punkkien määrään ja säähän.

– Se saattaa liittyä puutiaisten runsaaseen määrään, mistä on viitteitä esimerkiksi Turun yliopiston meneillään olevasta punkkitutkimuksesta. Elokuu oli myös tavallista lämpimämpi. Ihmiset ovat varmaankin tuolloin liikkuneet luonnossa eivätkä ole käyttäneet pitkähihaisia paitoja ja pitkälahkeisia housuja.

Puutiaisaivotulehdus tarttuu punkin pureman välityksellä. Osa sairastuneista saa aivokuumeen, ja potilaille voi jäädä esimerkiksi pysyviä keskushermosto-oireita. Puutiaisaivotulehdusta vastaan on olemassa rokote.

Toisen punkkitaudin, borrelioosin, tartuntamäärät näyttävät tässä vaiheessa THL:n mukaan olevan suurin piirtein viime vuosien tasolla.