1. yle.fi
  2. Uutiset

Palkansaajajärjestöjen mielenilmaus huomioitu myös ulkomailla

Mielenilmausta on käsitelty tarkemmin erityisesti Viron ja Ruotsin tiedotusvälineissä, mutta tapahtumia on seurattu myös muualla maailmassa.

Perjantain mielenilmaus
Mielenilmaus rautatientorilla 18. syyskuuta 2015.
Mielenilmaus rautatientorilla 18. syyskuuta 2015.Milla Vahtila / Yle

Perjantaina järjestetty palkansaajajärjestöjen mielenilmaus on herättänyt kiinnostusta myös ulkomailla.

Talouslehti Financial Times kertoi mielenilmauksesta torstai-iltana. Lehden artikkelissa käytiin läpi Suomen taloustilannetta ja mielenilmaukseen johtaneita seikkoja.

Myös talousmedia Bloomberg kertoi mielenilmauksesta, mutta Financial Timesin tavoin sen juttu käsitteli lähinnä Suomen yleistä taloudellista tilannetta, eikä niinkään mielenilmauksen välittömiä vaikutuksia.

Uutistoimisto AP kertoi asiasta, mutta sen juttu oli kirjoitettu Kööpenhaminasta. Uutistoimisto AFP sen sijaan kertoi Helsinkiin päivätyssä aamupäiväisessä jutussaan myös mielenilmauksen vaikutuksista. Molemmat päivittivät juttujaan päivän kuluessa ja AFP kuvaili tuhansien mielenilmaukseen osallistuneiden riemukasta tunnelmaa ilmapallojen ja "pauhaavan ukkosmyrskyn" keskellä.

Myöhemmin illalla myös uutistoimisto Reuters kertoi mielenilmauksesta.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi perjantain tapahtumista ja taustoista lyhyessä jutussa verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Virossa mielenilmaus nousi jopa ykkösuutiseksi

Viron yleisradioyhtiö ERR:n verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) mielenilmaus oli aamupäivällä ykkösuutinen.

ERR:n sivulla suomalaisten mielenilmausta kutsutaan niin suurlakoksi kuin yleislakoksi.

ERR:n Helsingin-toimittaja Kai Vare kuvailee Helsinkiin kokoontunutta väkijoukkoa mielettömän suureksi ja sanoo, etteivät ihmisiä ole karkottaneet edes sade ja salamat.

Hänen huomiotaan kiinnitti myös se, miten kaukaa monet olivat tulleet osallistuakseen mielenosoitukseen. Paikalle tulleita oppositiojohtajia tervehdittiin kuin rokkitähtiä, mutta hallituspuolueita edustivat vain kakkosrivin poliitikot, Vare raportoi.

Viron suurin sanomalehti Postimees kertoi myös lakosta (siirryt toiseen palveluun), sen syistä ja vaikutuksista laajasti. Molemmilla medioilla oli myös laajat kuvagalleriat mielenilmauksesta.

Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoi mielenilmauksesta illalla ja sanomalehti Aftenposten julkaisi aiheesta aamulla ennakkojutun.

Ruotsissa Suomen tilanteesta ollaan huolissaan

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT lähetti mielenilmauksesta suoraa kuvaa verkkosivuillaan ja kanavan studiolla oli myös asiantuntijoita analysoimassa tilannetta. Verkkosivujen jutussaan SVT kertoi (siirryt toiseen palveluun) mielenilmauksesta laajasti, siteeraten tosin useasti Ylen ruotsinkielistä toimitusta.

Jotkin ruotsalaiset sanomalehdet kirjoittivat mielenilmauksesta uutistoimisto TT:n sähkeen perusteella.

Sanomalehti Dagens Industri käsitteli mielenilmausta ja Suomen taloudellista tilannetta pääkirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun). Lehti totesi, että lääkkeet Suomen talouden kääntämiseksi nousuun ovat olemassa ja että esimerkiksi eläke- ja sosiaaliturvajärjestelmää sekä verotusta olisi uudistettava. DI oli tyytyväinen Ruotsin aiempien hallitusten toteuttamiin talousuudistuksiin ja mietti, voisiko niiden osoittama poliittinen määrätietoisuus olla maan uusi vientituote Suomeen.

Ruotsin radion Norrbottenin aluetoimitus käsitteli mielenilmausta kiinnittäen erityisesti huomiota siihen, että Ruotsista Suomeen pyrkivät turvapaikanhakijat eivät päässeet Haaparannasta eteenpäin julkisen liikenteen ollessa pysähdyksissä.

Svenska Dagbladet -lehti (siirryt toiseen palveluun) kirjoitti myös mielenilmauksesta. Lehti on seurannut tilannetta useissa uutisjutuissa ja analyyseissa viikon aikana Suomen kriisi -teeman alla ja se totesi perjantaisessa analyysissaan muun muassa, että pääministeri Juha Sipilän televisiopuhe oli selvä merkki siitä, miten vakava tilanne on.

Lue seuraavaksi