Verojen kiristys kiihdyttää savukkeiden salakuljetusrallia

Tupakkaverotusta kiristetään ensi ja seuraavana vuonna yhtensä neljään kertaan. Muutos tietää lisätöitä Tullille laittoman tuonnin estämiseksi.

Kotimaa
Tupakan salakuljetus
Yle

Savukkeiden salakuljetus saa ensi vuonna uutta ruutia nivusiinsa valtion veropäätösten seurauksena. Tupakan verotusta nostetaan ensi vuonna kahteen kertaan yhteensä 12 prosenttia. 2017 veroa kiristetään saman verran ja niinikään kahteen kertaan.

– Veronkorotus tietää Tullille lisätöitä. Mitä suurempi hintaero tupakalla on Suomen ja naapurimaiden välillä, sitä houkuttelevampaa laiton tuonti on. Näiden välillä on vahva korrelaatio, sanoo Tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg.

Savukeaskin keskihinta on nyt noin 5,80 euroa. Ensi vuoden veronkorotusten jälkeen keskihinta hipoo 6,40:tä euroa, ja vuonna 2017 hinta on jo liki seitsemän euroa.

Virosta tupakka-askin saa yli puolta halvemmalla, kolmella eurolla. Venäjällä aski maksaa reilun euron. Salakuljetettu savukeaski vaihtaa Suomen katukaupassa omistajaa noin kolmella eurolla.

Grönbergin mukaan salakuljetuksen kasvuun vaikuttaa myös "tuontimaan" taloustilanne. Ruplan heikko arvo ja öljyn halpeneminen ovat ajaneet Venäjän talousahdinkoon, mikä ruokkii osaltaan salakuljetushaluja Venäjän suunnalta. Savukkeiden laittoman maahantuonnin pääsuunnat ovat juuri Venäjä ja Baltian maat.

Tupakoita salakuljetetaan laittomasti maahan 350–500 miljoonaa kappaletta vuosittain. Tupakan laillinen matkustajatuonti pyörii samoissa lukemissa, viime vuonna luku oli noin 470 miljoonaa kappaletta. Matkustaja saa tuoda savukkeita lailisesti maahan kerrallaan 200 kappaletta eli yhden kartongin. Matkustajatuonti on ollut laskussa viime vuosina.

Savukkeita palaa Suomessa kaikkiaan noin 5,2 miljardia kappaletta vuodessa.