Kosketusnäyttö ei aina tottele – vika voi olla sormissa

Älypuhelimen kosketusnäytön herkkyys mahdollistaa monipuolisia toimintoja, mutta se aiheuttaa ajoittain myös rajoituksia. Monet kosketusnäytöt toimivat vain oikeanlaisissa oloissa. Erityisesti sormien kosteuteen on syytä kiinnittää huomiota.

Kotimaa
sormi älypuhelimen näytöllä
Päivi Meritähti / Yle

Älypuhelimet ovat teknisesti hyvin kehittyneitä ja herkkiä laitteita. Niissä ilmenee välillä yllättäviäkin vikoja. Aina vika ei kuitenkaan ole laitteessa. Joskus käyttäjän on syytä kiinnittää huomiota omiin sormiinsa.

Puhelimia käytetään yleisimmin peukaloilla tai etusormilla. Sormivalinnalla voi vaikuttaa lähinnä näppäilynopeuteen, mutta aina ahkerakaan näppäily ei tuota toivottua tulosta.

– Jos sormet ovat liian kosteat tai ehkäpä kuivat, eivät ne johda sähköä toivotulla tavalla. Tällöin näyttö ei tottele, kuten pitäisi, kertoo myyntijohtaja Toni Kekola Gigantista.

Apuvälineet käyttöön

Toni Kekola on törmännyt useisiin tapauksiin, joissa sormien kosteus on häirinnyt älypuhelimen toimintaa. Kuivien sormien tapauksia hänelle ei ole suoraan esitelty, mutta niistäkin käyttäjät ovat puhuneet.

– Jos puhelin ei tottele sormia, suosittelen esimerkiksi tarkoitukseen tehdyn kynän käyttämistä. Sellaisen saa alle kymmenellä eurolla. Ja jotkut kehittyneemmät näytöt tottelevat myös hanskojen läpi, Kekola ohjeistaa.