1. yle.fi
  2. Uutiset

"Miten hoitajien palkanleikkaus lisää ulkomaanvientiä ?"

Sadesää verotti Rovaniemen mielenilmausta. Hernekeittoa tarjoilleet hoitajat saivat ohikulkijoiden sympatiat.

Perjantain mielenilmaus
Mielenilmaus Lordinaukiolla
Tapio Räihä / Yle

Palkansaajien mielenilmaus hallituksen leikkaussuunnitelmia vastaan keräsi Rovaniemen Lordin aukiolle parisataa ihmistä. Tuulisessa ja sateisessa säässä järjestettyyn kaksituntiseen voimannäyttöön osallistui eniten hoitoalan työntekijöitä.

- Ihmettelen, kuinka nuoria saadaan houkuteltua tähän työhön, jos lomapäiviä vähennetään ja sunnuntailisiä leikataan. Peruspalkka raskaasta työstä on olemattoman pieni, sanoi lomapäivältä mielenilmaukseen osallistunut lähihoitaja Arja Rantanen.

Putkimies Jyrki Lipposta kirpaisee hallituksen aie leikata sairausajan palkkaa, sen sijaan ylitöitä tai viikonlopputöitä Lipponen ei tee.

- Ajattelen niitä vuorotyötä tekeviä, jotka eivät voi valita menevätkö sunnuntaina töihin. Miten se parantaa ulkomaanvientiä, jos hoitajien lisiä leikataan, Lipponen kummastelee.

Lordin aukion sateessa hallitusta rökitettiin puhumalla pakkolaeista ja sanelupolitiikasta. Hallituksen suunnitelmia puolusti keskustan kansanedustaja, savukoskelainen Eeva-Maria Maijala. Hän toivoo työmarkkinajärjestöjen tekevän vielä omat säästöesityksensä.

- Kukaan ei tunnu kiistävän sitä, etteikö säästöjä pitäisi saada aikaiseksi. Me olemme tehneet esitykset niistä asioista, joihin hallitus voi ylipäätään puuttua. Totta vie toivon, että saisimme yhdessä tuloksia aikaan ja voisimme tehdä päätöksiä, jotka eivät olisi näin pahoja.

"Kävelin sateessa neljä kilometriä"

Mielenilmauspäivä pysäytti junaliikenteen ja osan bussiliikenteestä. Osa Suomen Alkoista oli kiinni kahden tunnin ajan, samoin jotkut pienemmät myymälät. Rovaniemeläisten arkea mielenilmaus ei vaikuta haitanneen.

- Ainakaan vielä ei ole ollut mitään vaikutusta. Alkot voisivat vaikka pysyä pidempäänkin kiinni, tuumaili tehyläisten hernekeittoa nauttinut, Raikuksi esittäytynyt rovaniemeläinen.

Lordin aukiolla Nälkäpäivä-lippaan kanssa kiertänyt Viljo Åström oli pahoillaan, kun paikallisliikenteen bussi ei aamulla tullut.

- Jouduin kävelemään neljä kilometriä vesisateessa.

Lue seuraavaksi