Hyppää sisältöön

Huoli kotiseudun vaisusta tulevaisuudesta ajoi kokeneet yrittäjät tukemaan keksijöitä ja ideoita

Vanhenevat yrittäjät huolestuivat oman kotiseutunsa tulevaisuudesta Forssassa. Uusia yrittäjiä tulee aivan liian vähän. Nyt 40 kokenutta yrittäjää ja liike-elämän osaajaa tarjoavat ilmaiseksi tietotaitoaan nuorien yrittäjien hyväksi.

Mentorit Kari Kasurinen (vas.), Jukka Kinos ja Matti Ryyppö ovat valmiita antamaan kokemuksensa nuorien aloittavien yrittäjien käyttöön - luottamuksella. Kuva: Eeva Hannula / Yle

Yhteinen huoli Lounais-Hämeen tulevaisuudesta on laittanut vauhtia Forssan seudun yrittäjiin.

Viime keväänä muutama senioriyrittäjä keskusteli seudun liike-elämän tilasta otsa rypyssä. Ei hyvältä näyttänyt. Yrittäjiä vanhenee ja poistuu eläkkeelle, eikä uusia ole tulossa tarpeeksi tilalle.

Jotain piti tehdä.

Samalla tavoin ajattelevaa väkeä löytyi nopeasti lisääkin.

Tuhatvuotinen kokemus tarjolla

Nyt koossa on 40 kokenutta yritysjohtajaa tai johtavassa asemassa olevaa, jotka ovat valmiit auttamaan ja neuvomaan nuoria aloittavia yrityksiä, tuoteideoijia tai keksijöitä.

Liike-elämässä sitä kutsutaan mentoroinniksi.

– Laskettiin, että tässä on yritysosaamista yli tuhat vuotta. Onhan siellä pakko olla sitä tietoa. Sitä me pyrimme nyt jakamaan, sanoo yksi Jukka Kino, yksi Me Mentorit -ryhmän vetäjistä.

– Varmasti on jäänyt korvien väliin tietoa, josta olisi näille nuorille yrittäjille apua, uskoo yrittäjä Kari Kasurinen.

Miesvaltaisessa porukassa on vain muutama nainen. Ikääkin mentoreille on kertynyt, sillä porukan nuorin on 55-vuotias.

Yhteydenotto käy nopeasti Me Mentoreiden nettisivujen kautta. Sen jälkeen asiantuntijaryhmä tekee apua etsivälle 12 kysymystä. Sillä pyritään hahmottamaan yrittäjän tai yrittäjäksi haluavan omia valmiuksia, yritysideaa ja sen kestävyyttä.

– Kun me saadaan ne vastaukset, niin sitten me mietimme, kuka meistä neljästäkymmenestä olisi se oikea auttamaan, Jukka Kinos selittää.

Salassapitosopimus takaa luottamuksen

Yleensä joku auttaa alkuun. Neuvoja vaihtuu, kun yrittäjän tarvekin muuttuu. Hän voi jatkossa tarvita apua markkinoinnin tai vaikkapa lakipykälien suhteen.

Tuoteidean tai keksinnön taataan pysyvän salassa, sillä mentorin ja avustettavan välillä allekirjoitetaan salassapitosopimus.

– Jos näemme, että joku on lähtemässä alalle, joka on jo loppuun saakka kilpailtu tai ehtoopuolen toimiala, niin sekin kerrotaan yrittäjälle, ettei turhaan polteta rahaa, lupaa yrittäjä Matti Ryyppö.