1. yle.fi
  2. Uutiset

”Ei Chisu karvoistaan pääse – uudesta levystä tuli megaspektaakkelia”

Suomen suosituimpiin artisteihin kuuluva Chisu on ollut poissa parrasvaloista kolme vuotta. Uudella levyllään hän on aiempaa vakavampi ja mahtipontisempi. Suurempaa soundia on tuonut yhteistyö Ylioppilaskunnan laulajien kanssa.

kulttuuri
Chisu

Chisua jännittää. Artistin uusin levy Polaris julkaistaan lokakuun alussa, mutta sen saama vastaanotto laittaa perhosia vatsanpohjaan aiempaa enemmän.

– Kyllä tämä jännittää senkin takia, että olenko mä jo ihan vanha käpy. Onko tää nuori jengi jo ihan kyllästynyt näihin Chisun renkutuksiin, laulaja nauraa.

Lisäjännitystä tuo muusikon pitämä muutaman vuoden tauko. Edellinen levy Kun valaistun julkaistiin 2011 ja viimeinen isompi esiintyminen ennen taukoa oli syksyllä 2012.

– Monta vuotta hommat kävivät niin suurilla kierroksilla, että en ehtinyt elämään normaalia elämää kuten käymään lauantaina ostamassa K-Marketista perunoita. Olen elänyt tavallista arkea ja se on ollut tosi ihanaa.

Tauon aikana muusikko on ehtinyt näkemään ystäviään ja perhettään sekä matkustelemaan. Suurin mullistus elämässä on ollut lapsen saaminen.

Vähemmän hassuttelua, enemmän mieskuoroa

Musiikki on niin osa Chisua itseään, että se ei ole jäänyt pois mielestä tauonkaan aikana. Uusia kappaleita on syntynyt koko ajan ja nyt ne on koottu albumiksi.

Välttelin tietoisesti hassuttelumusiikkia.

– Levy on tosi mahtipontinen, vaikka mä aina lähden tekemään minimalistista levyä. Mutta eihän Chisu karvoistaan pääse. Sieltä tulee kuitenkin trailerin omainen megaspektaakkeli, artisti nauraa.

Ensimmäinen single, hattaramainen diskopoppikappale Ihana, on harhaanjohtava. Uusi albumi onkin vakavampaa Chisua pitkään aikaan.

– Mä vähän vältin sellaista hassuttelumusiikkia tietoisesti. Se ei tuntunut luonnolliselta. Tuntui, että haluaa syvempiin vesiin ja vähän enemmän ryppyjä otsaan.

Mahtipontisuutta uuteen musiikkiin tuo yhteistyö Ylioppilaskunnan laulajien kanssa. Mieskuoro ehdotti yhteistyötä Chisulle tämän tauon aikana.

– Mä en silloin halunnut lähteä mihinkään, mutta se jäi takaraivoon. Kirjoitin biisin Kun lähden ja mulla tuli vahva tunne, että tämä on miehen laulu. Kuoroajatus lähti sen kappaleen myötä ja loppujen lopuksi he päätyivät levyllä kuudelle biisille. Mieskuoro toi mukaan hyvän lisän, Chisu kertoo.

Chisu
Yle

Ahdistusta ajan hengestä

Uusi albumi Polaris on Chisulle hakeutumista omaan sisimpään. Sitä kirjoittaessaan hän etsi totuutta ja rehellisyyttä.

– Polaris on Pohjantähti ja kaikki muut tähdet kiertävät sitä. Meissä kaikissa on keskiö, johon me sukelletaan esimerkiksi vaikeissa tilanteissa.

Artistia ahdistaa tämän hetkinen henkinen ilmapiiri Suomessa. Isot uutiset talousvaikeuksista ja pakolaiskriisistä heijastuvat Chisun mielestä myös suomalaiseen musiikkiin. Ihmiset kaipaavat eskapismia.

– Jos puhutaan yhteiskunnasta ja mitkä vibat täällä on, niin hassumusa saa paljon jalansijaa siinä vaiheessa, kun ihmisillä menee tosi huonosti. Nykyään kuunnellaan vähän kevyempää ja bailaamalla pääsee hyvälle tuulelle, kun uutiset tarjoaa aika synkkää maailmaa.

Chisun musiikkiin keveyttä tuovat 80-luvun diskosoundit.

– Mä olen syntynyt vuonna -82 eli ehkä muhun on uitettu jotain kasaria. Mun kaikista levyistä kuulee, että siellä se 80-luku jumppaa mukana. Olen kuunnellut nuorena paljon Michael Jacksonia ja äiti kuunteli Abbaa.

Englanninkielinen etappi  

Uuden levyn myötä Chisu on lähdössä kiertueelle. Keikkoja nähdään sekä klubeilla että konserttisaleissa. Tauon ja lapsen jälkeen myös kiertäminen on erilaista. Kysymykselle kiertue- ja perhe-elämän yhdistämisestä hän antaa piut paut.

Naisartististit ovat cooleja vähän ryppyisempinäkin.

– Jos pääministeri voi olla perheellinen, niin mäkin voin olla perheellinen. Jos Obamalla voi olla lapsia, niin mullakin voi olla. Kaikki hoituu. Pitää vain ennakoida.

Chisu säveltää, sanoittaa ja tuottaa musiikkinsa itse. Häneltä kysytään usein, milloin hän alkaa tehdä musiikkia englanniksi kansainvälisille markkinoille. Hän ei vielä koe olevansa tarpeeksi hyvä kirjoittamaan tekstejä englanniksi.

Hän on kuitenkin asettanut englanniksi tekemisen etapiksi uralleen.

– Olen nyt 34-vuotias, mutta en näe että olen 54-vuotias, kun sen teen. Mulla ei ole kiirettä sen asian kanssa. Mielestäni naisartistit ovat cooleja vaikka he ovat vähän ryppyisempiäkin, Chisu virnistää.

Lue seuraavaksi