Ylivieska Suomen sateisin paikka perjantaina – vettä tuli koko syyskuun sateiden verran

Ylivieskassa Pohjois-Pohjanmaalla on saatu vettä perjantaina eniten Suomessa. Sadetta tuli vuorokauden aikana jopa 66 milliä, mikä on enemmän kuin koko syyskuun keskimääräinen sadekertymä.

luonto
Kadulla vettä, harmaa auto ajaa  vedessä.
Vettä satoi laajalla alueella, kuva on otettu Kokkolassa puolen päivän aikaan. Sari Kuikka

Vastaavanlaisia sateita saadaan vain kerran vuosikymmenessä syyskuun aikana, arvioi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ida-Reetta Jokela.

– Pohjanmaalla laajoilla alueilla on tullut vettä keskimääräistä enemmän eli yli 40 milliä. Esimerkiksi Kauhavalla on satanut 57 milliä, Seinäjoella 45 ja Kokkolassakin 44 milliä, luettelee Jokela.

Nivalassa sade kasteli terveyskeskuksen kellarin

Runsaat sateet ovat työllistäneet pelastuslaitoksia. Ainakin Jokilaaksojen pelastuslaitoksen alueella tehtäviä on ollut Nivalassa, Haapajärvellä ja Sievissä. Nivalassa rankkasade kasteli terveyskeskuksen kellarikerroksen tilat. Vahingot nousevat arviolta 10 000 euroon.

– Lattioita joudutaan aukaisemaan ja mattoja uusimaan. Vauriot koskevat pääosin välinehuollon tiloja eli niille toiminnoille joudutaan miettimään väliaikaisesti poikkeusjärjestelyitä, kertoo Nivalan kiinteistöpäällikkö Jari Jyrkkä.

Silti terveyskeskus voi jatkaa toimintaansa normaalisti.

Runsaimpien sateiden pitäisi olla jo ohi perjantain iltapäivään mennessä, mutta pieniä kuuroja on vielä luvassa.