1. yle.fi
  2. Uutiset

Poikkeus vahvistaa säännön – ruokaa saanut lähes normaalisti

Ruokakaupat ovat olleet muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta auki mielenilmauspäivänä. Töissä on ollut myös esimiesten perheitä.

Kotimaan uutiset
Ilmoitus ulosmarssista kaupan ovessa.
Aleksi Taponen / Yle

Ruokakaupat ovat olleet lähes poikkeuksetta auki poikkeuspäivänä. Kauppaketjujen myymälöistä vain yksittäiset liikkeet ovat olleet kiinni.

Kauppiasvetoisessa K-ketjussa kauppoja on pidetty auki myös kauppiaan perheiden voimin. Ketjun tämän hetkisen tiedon mukaan lähes 900 kaupasta ovat olleet auki kaikki muut paitsi Kotkan Citymarket. Kaupoissa on ollut töissä ainakin kassoilla joku, mutta isommissa kaupoissa myös muita työntekijöitä.

S-ketjussa on tämän hetkisen tiedon mukaan ollut kiinni yksittäisiä S-marketteja pääkaupunkiseudulla. Niiden lisäksi jotkin yksittäiset ketjun pienemmät kaupat ovat olleet kiinni.

Helsingin Sokos-tavaratalo on ollut kiinni, kun vartijat ovat osallistuneen poliittiseen lakkoon.

Sää vaikutti työntekijöihin

– Mielenilmauksella näyttää olleen oletettua pienempi vaikutus. Meidän työntekijät ilmoittivat etukäteen aikeistaan, mutta olisiko sää vaikuttanut, kun niin moni ei sitten lähtenyt, ynnää työmarkkinajohtaja Nina Meincke.

S-ryhmän työntekijöistä 15 prosenttia on ilmoittanut osallistuvansa mielenilmaisuun.

Lähikauppa-ketjuun kuuluvista Siwoista ja Valintataloista valtaosa on ollut normaalisti auki. Osa kaupoista on pitänyt ovet kiinni mielenilmaisun aikana klo 11–13, ja muutama Siwa on tänään kokonaan kiinni.

Lue seuraavaksi