Outo kysely ihmetyttää – pankki kerää kaikilta asiakkailtaan tietoja ulkomaan rahaliikenteestä

Pankin tiukka kysely on yllättänyt monet verkkopankkiasiakkaat. Heiltä on tivattu tietoja ulkomaan rahaliikenteeseen liittyen, vaikka mitään yhteyttä Suomen rajojen ulkopuolelle ei olisi pidetty.

Kotimaa
verkkopankin sivu tietokoneen ruudulla
Päivi Meritähti / Yle

Osuuspankin asiakas joutui vastaamaan liutaan erikoisia kysymyksiä kesken arkisen verkkopankkivierailunsa. Häneltä pyydettiin yksityiskohtaista selvitystä USA:n rahaliikenteeseen liittyvistä asioista. Asiakas joutui myös kertomaan, onko hänellä tai hänen tuttavillaan yhteyksiä kansainväliseen politiikkaan.

Kysely tuntui yllättävältä, koska henkilöllä ei ole mitään yhteyttä USA:n suuntaan. OP-ryhmän henkilöasiakkuuksista vastaava johtaja Merja Auvinen kertoo, että kysely lähetetään jokaiselle pankin asiakkaalle.

– Suomi on allekirjoittanut USA:n kanssa sopimuksen, joka velvoittaa pankit ja muutkin finanssilaitokset tunnistamaan Yhdysvalloissa verovelvollisten henkilöiden ja yritysten varallisuutta, tilejä ja sijoituksia. Vastaukset on saatava kaikkien asiakkaiden osalta, Auvinen toteaa.

Veronkierto kuriin kansainvälisesti

Merja Auvinen kertoo, että kysely lähetetään asiakkaille portaittain. Siihen ei ole pakko vastata ensimmäisellä kerralla, mutta jossain vaiheessa lomake on täytettävä.

– Tämä velvoite koskee kaikkia pankkeja ja asia on yhteinen myös muualla Euroopassa. Tavoitteena on estää veronkiertoa USA:ssa syntyneistä tuloista, joita käytettäisiin ulkomaisten finanssilaitosten kautta, Auvinen toteaa.