Yliopistolla vietettiin Ruusupuiston avajaisia

Kaksi vuotta sitten aloitetut rakennustyöt valmistuivat aikataulussa. Avajaisissa julkistettiin keskisuomalaissyntyisen kuvanveistäjä Veikko Hirvimäen teos Ohitus.

taide
Veikko Hirvimäen teos Ohitus.
Veikko Hirvimäen teos Ohitus.Pekka Helin

Jyväskylän yliopisto on tänään viettänyt Ruusupuiston uudisrakennuksen virallisia avajaisia.

Ruusupuiston rakennustyöt aloitettiin vajaa kaksi vuotta sitten.

– Rakennustyön tuloksena saatiin yliopistomme perinteiselle vahvuusalueelle, kasvatustieteille, käyttäjälähtöiset tilat, jotka avaavat aivan uusia mahdollisuuksia tutkimukselle ja opetukselle, Jyväskylän yliopiston rehtori Matti Manninen totesi avajaisissa.

Vastikään valmistuneessa rakennuksessa työskentelevät kasvatustieteiden tiedekunta, Koulutuksen tutkimuslaitos ja avoin yliopisto, kaikkiaan noin 300 työntekijää ja 1000 opiskelijaa.

Opiskelijat nousevat Ruusupuisto-rakennuksen portaita.
Ruusupuisto-uudisrakennus valmistui yliopiston käyttöön tänä syksynä.Yle / Matti Myller

– Rakennushanke on saavuttanut sille asetetut tavoitteet kustannusten, aikataulun ja laadun suhteen. Onnistunut ja tavoitteiden mukainen lopputulos onkin kertomus osapuolten todellisesta ammattitaidosta. Osapuolten yhteistyö on ollut erinomaista ja se on tuottanut asetettujen tavoitteiden mukaisen lopputuloksen, totesi toimitusjohtaja Mauno Sievänen Suomen Yliopistokiinteistöiltä avajaispuheessaan.

Ruusupuiston rakennuskustannukset olivat noin 20 miljoonaa euroa. Kokoa rakennuksessa on noin 8800 kerrosneliömetriä. Rakennuttajana toimi Suomen Yliopistokiinteistöt Oy. Pääsuunnittelija oli Sarlotta Narjus (Arkkitehtitoimisto Sarc Oy) ja projektijohtourakoitsija NCC Rakennus Oy.

Merkkihenkilöt elävät uudisrakennuksessa

Rakennuspaikka oli arkkitehtonisesti haastava Alvar Aallon suunnittelemien museorakennusten läheisyydessä. Aallon arkkitehtuuri on otettu huomioon erityisesti julkisivujen ikkunoiden ja ikkunaympäristöjen muotokielessä.

Muuta merkittävää rakennuksen arkkitehtuurissa on mm. sisääntuloaula katsomoportaineen, portaiden ja kaiteiden puunkäyttö sekä ikkunanäkymät. Akustiikka on otettu suunnittelussa erityisesti huomioon ja materiaalivalinnat tukevat tilojen akustisia vaatimuksia.

Rakennuksen salit on nimetty yliopiston edeltäjien, seminaarin ja kasvatusopillisen korkeakoulun, merkkihenkilöiden mukaan. Oman salinsa on saanut myös vararehtori Helena Rasku-Puttonen, kasvatustieteiden laitosrakennuksen puolestapuhuja. Rakennuksessa toimiva ravintola on ristitty Unoksi seminaarin perustajan, Uno Cygnaeuksen mukaan.

Uutta taidetta esillä

Ruusupuistoon on sijoitettu kuvanveistäjä Veikko Hirvimäen moniosainen susi-puureliefi sekä muuta taidetta. Veikko Hirvimäen teos Ohitus, joka on valmistunut Valtion taideteostoimikunnan tilaustyönä, julkistettiin avajaisissa.

Opiskelijat istuvat Ohitus-veistoksen alla.
Pekka Helin

Veistosinstallaatio koostuu seinäpinnan lävistävistä susihahmoista. Sudet on toteutettu eri puulajeista, jotka on kiinnitetty toisiinsa puutapeilla ja maalattu osittain.

Ohitus on ajankohtainen ja vahva tulkinta ihmisen luontosuhteen ja luonnon merkityksestä.

– Sudet liittyvät pitkäaikaiseen teemaani "Meidän täytyy puhua luonnosta". Tämän päivän kulutus-teknologia-yhteiskunnan pyörteissä luonnon merkityksen ja tasavertaisuuden kunnioittaminen ovat toisarvoisia valintoja, taiteilija sanoo.

– Olen varma, että sudet ovat ilmestyneet oikeaan paikkaan, täällähän valmistuu kasvattajia, Hirvimäki sanoo.

Yleisö pääsee tutustumaan rakennukseen avoimien ovien päivänä lauantaina 19.9. klo 11-13.

Edit klo 17:22 - Juttuun lisätty tietoja avajaisista Jyväskylän yliopiston tiedotteen pohjalta.