1. yle.fi
  2. Uutiset

Perjantain mielenilmaisu poiki vastakampanjoita sosiaalisessa mediassa

Eroa liitosta- ja Töissä perjantaina –kampanjat sosiaalisessa mediassa ovat keränneet palkansaajien perjantaisen mielenilmauksen yhteydessä tuhansia tykkääjiä.

Perjantain mielenilmaus
Eroa liitosta -julkaisun oli perjantaina iltapäivällä jakanut Facebookissa jo yli 5000 ihmistä.
Eroa liitosta -julkaisun oli perjantaina iltapäivällä jakanut Facebookissa jo yli 5000 ihmistä.Arto Veräjänkorva / Yle

Eroa liitosta –nettipalvelua koskevaa Facebook-sivua ovat tykänneet tai jakaneet jo tuhannet ihmiset. Oululainen ex-kokoomuslainen Henri Heikkinen päätti perustaa uuden palvelun havaittuaan, kuinka tuhannet ihmiset innostuivat Töissä perjantaina –kampanjasta Facebookissa.

Jo tuhannet ovat tykänneet tai jakaneet tietoa Heikkisen uudesta nettipalvelusta.

– Idea on kypsynyt tosi pitkään. Omassa some-kuplassani tämä on otettu mielettömän hyvin vastaan, Henri Heikkinen sanoo.

Heikkinen sanoutuu irti samannimisestä Twitter–palvelusta eikä tunnusta saaneensa innoitusta Tuplatyöpäivä–kampanjastakaan. Hän vastustaa työehtosopimusten yleissitovuutta, jota pitää sopimusvapauden vastaisena.

– Toki työehtosopimuksia saa sinänsä solmia. Liitoille riittäisi opastaa jäseniä paikallisessa sopimisessa ja työsopimusten laatimisessa.

Eroa liitosta –nettipalvelu on ohjelmoitu valmiiksi siten, että valitsemalla oman ammattiliittonsa alasvetovalikosta ja täyttämällä omat tiedot tyhjiin kenttiin, eroilmoitus lähtee kyseisen liiton sähköpostiin.

Muunmuassa eduskuntavaaleissa kokoomuksen ehdokkaana ollut Heikkinen on kohauttanut suurta yleisöä aikaisemminkin, esimerkiksi julkaisemallaan edustusvaimon etsintäilmoituksella ja vihjailevalla kirkollisvaalimainoksellaan.

Töissä perjantaina nousi some-ilmiöksi

Perjantain mielenilmaus on poikinut myös suositun Töissä perjantaina –ryhmän Facebookiin. Ryhmä sai heti perustamisensa jälkeen tuhansia kannattajia, ja jäseniä on kertynyt perjantai-iltapäivällä kaikkiaan lähes 80 000.

Facebook-ryhmän perustanut porvoolainen yrittäjä Tuomas Kanervala sanoutuu päivityksessään irti kaikista puolueista ja etujärjestöistä.

– Pidän työmarkkinajärjestöjen neuvotteluja mielenilmausta tehokkaampana tapana edistää Suomen tilaa, Kanervala kirjoittaa.

Uusien netti-ilmiöiden taustalla on kritiikki perjantaista palkansaajakeskusjärjestöjen SAK:n, Akavan ja STTK:n koko maan kattavaa poliittista mielenilmausta vastaan.

Lue seuraavaksi