1. yle.fi
  2. Uutiset

Rautatientorin mielenilmauksen jälkinäytös: opiskelijat valtasivat Porthanian

Noin sata opiskelijaa on vallanut Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen. Opiskelijat aikovat jatkaa valtausta mahdollisesti tiistaihin asti.

Kotimaan uutiset
Opiskelijoita vallatun Porthania-rakennuksen edustalla
Opiskelijat valtasivat Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksenRiikka Luukkanen / Yle

Helsingin yliopiston Porthania-rakennus on vallattu palkansaajajärjestöjen järjestämän Rautatientorin mielenilmauksen jälkeen.

Valtaajat vastustavat yliopistoon kohdistuvaa leikkauspolitiikkaa.

Valtaajiin kuuluva käytännöllisen filosofian jatko-opiskelija Kasper Kristensen kertoo, että opiskelijoiden pitämässä yleiskokouksessa on keskusteltu valtauksen tavoitteista ja siitä, mitä opiskelijat voivat tehdä oman asemansa parantamiseksi yliopistolla.

– Tällä hetkellä yksi päällimmäinen keino on tilojen haltuunotto, tiedon jakaminen sekä yhteistoiminta ja ihmisten mobilisoiminen tähän yhteistoimintaan, sanoo Kristensen.

Kristensenin mukaan valtaajat aikovat pitää Porthanian vallattuna toistaiseksi. Tänään pidetyssä kokouksessa opiskelijat ovat pohtineet myös lakkoon ryhtymistä.

Vaikka yliopistolla on kaikkiaan noin 30 tuhatta opiskelijaa, Kristensen pitää sadan opiskelijan tekemää valtausta hyvänä alkuna laajemman liikkeen kokoamiseksi.

– Tämä on todella hyvä alku rakentaa liikettä. Tuolla on ollut opiskelijoiden lisäksi paljon henkilökuntaa ja luuulen, että tämä liike tulee tästä vain kasvamaan.

Kasvatustieteellisen tiedekunnan tohtorikoulutettava Iina Juva toteaa, että vaikka valtauksen kärki kohdistuu hallituksen koulutusleikkauksiin, on tulilinjalla myös yliopiston johto.

– Tämä ei ole ainoastaan hallitus, joka nyt runnoo tätä meininkiä täällä yliopistolla, vaan siihen on myös yliopiston johto osallistunut jo pitkään tällaisen markkinalogiikan tuomisessa tänne ja työn ja opintojen huonontamisessa ovat olleet tosi reippaita, sanoo Juva.

Vakavahenkisen keskustelun lisäksi valtaajat viettävät aikaa Porthaniassa rennosti. Valtaajien viihdyttämiseksi tarjolla on muun muassa elävää musiikkia, tanssikaraokea ja mahdollisesti myös elokuvia.

Lue seuraavaksi