Synkkään Suomeen vähän valoa – olemme yhä maailman innovatiivisimpia maita

Suomen sijoitus kuitenkin laski hieman viimevuotisesta vertailusta.

Ulkomaat
Aurinkopaneli Mikkeli tehdas energia uusi teknologia
Aurinkopaneeli.Yle

Suomi on maailman kuudenneksi innovatiivisin maa, ainakin jos vuotuiseen kansainväliseen innovaatioindeksiin on uskominen. Viime vuodesta Suomen sijoitus on laskenut kaksi pykälää.

The Global Innovation Index (siirryt toiseen palveluun) -vertailun ovat tehneet yhdysvaltalainen Cornellin yliopisto, kansainvälinen kauppakorkeakoulu Insead ja YK:n alainen maailman henkisen omaisuuden järjestö WIPO. Vertailussa huomioidaan muun muassa eri maiden innovaatiopanostukset ja niiden tuloksellisuus.

Innovatiivisuuden kärkimaita olivat tällä kertaa Sveitsi, Britannia, Ruotsi, Hollanti ja Yhdysvallat. Sveitsi oli ykkönen myös viime vuonna.

25 maan kärki on pysynyt lähes ennallaan viime vuodesta. Ne kaikki ovat korkean tulotason maita. Vertailun tekijöiden mukaan tämä todistaa, että vähemmän innovaatioita tuottavien maiden on vaikea haastaa kärkimaita.

Parhaiten tätä käsitystä vastaan ovat pärjänneet 25 maan joukkoon noussut Tshekki (24) sekä Kiina (nyt 29) ja Malesia (nyt 32).

Alhaisen elintason maista on noussut joukko maita, jotka erottuvat myönteisesti vertailuryhmästään.

Esimerkiksi Saharan eteläpuolisesta Afrikasta Ruanda (94), Mosambik (95) ja Malawi (98) menestyivät paremmin kuin köyhät naapurinsa. Lähes yhtä hyvin pärjäävät Kenia, Burkina Faso ja Uganda.

Afrikan menestyjien nousua selittävät muun muassa instituutioiden ja koulutuksen kehittyminen, osaava työvoima ja innovaatioita suosiva infrastruktuuri.

Tänä vuonna vertailtavia maita oli yhteensä 141.