Castro kannustaa Obamaa entistä parempiin väleihin

Raúl Castro ja Barack Obama puhuivat myös paavin vierailusta. Puhelun aikana presidentit kävivät läpi myös maidensa välisiä erimielisyyksiä, kertoo Valkoinen talo. Kuubalaisen ihmisoikeusryhmän mukaan tuhansia ihmisiä on pidätetty paavin vierailun takia.

Ulkomaat
Yhdysvaltojen suurlähetystö Havannassa 11. elokuuta.
Yhdysvaltojen suurlähetystö Havannassa 11. elokuuta 2015.Alejandro Ernesto / EPA

Kuuban presidentti Raúl Castro ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ovat keskustelleet puhelimitse. Kuuban hallituksen mukaan presidentit keskustelivat muun muassa Yhdysvaltain tekemistä lievennyksistä Kuuban kauppasaartoon ja YK:n yleiskokouksesta, johon sekä Castro että Obama ottavat osaa.

Castro kannusti Obamaa nopeuttamaan maiden alussa olevaa lähentymistä. Maiden johtajat puhuivat myös toimenpiteistä, joilla Yhdysvaltain ja Kuuban kahdenkeskistä yhteistyötä voisi lisätä, Valkoinen talo kertoo. Sen mukaan johtajat puhuivat avoimesti erimielisyyksistä, joita niillä on "tärkeistä asioista".

Yhdysvallat ja Kuuba palauttivat tänä vuonna diplomaattisuhteet maiden välille 53 vuoden tauon jälkeen. Yhdysvallat helpotti jälleen perjantaina erinäisiä rajoituksia maiden välillä koskien muun muassa matkustamista.

Ihmisoikeusryhmä syyttää viranomaisia "sosiaalisesta puhdistuksesta"

Kuuban mukaan presidentit puhuivat myös paavi Franciscuksen vierailusta. Paavi saapuu Kuubaan lauantaina neljän päivän matkalle ja jatkaa sitten Yhdysvaltoihin, jossa hän tapaa muun muassa Barack Obaman. Paavilla oli tärkeä rooli Kuuban ja Yhdysvaltain suhteiden lähentymisessä. Hän helpotti salaisten keskustelujen aloittamista.

Kuubalaisen ihmisoikeusryhmän mukaan poliisi on pidättänyt tuhansia kerjäläisiä ja kodittomia kolmessa kaupungissa, joissa paavi vierailee. Viranomaiset eivät ole kommentoineet poliisin toimia.

CCDHRN-ryhmän tiedossa ei ole, minne ihmiset on siirretty. Ryhmä pyytää, että paavi ottaisi kantaa asiaan. Ryhmä seuraa poliittisen vastapuolen mutta myös rikollisten pidätyksiä Kuubassa. Sen tuoreimman raportin mukaan Kuubassa on 60 poliittista vankia.

Lähteet: Reuters, AP, AFP