1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ukraina syyttää Putinia ja Berlusconia krimiläisen arvoviinin juomisesta

"Onko mahdollista maistaa?" Berlusconi kysyi viinikellarivierailulla Krimillä. Syyttäjien mukaan korkattu pullo oli vuoden 1775 vuosikertaa ja samantyyppisestä pullosta on maksettu huutokaupassa lähes 44 000 euroa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Italian entinen pääministeri Silvia Berlusconi valokuvattuna Krimillä 11. syyskuuta. Kuva: Alexei Druzhinin / AFP / Lehtikuva

Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Italian entisen pääministerin Silvio Berlusconin Krimin-matkasta on seurannut erikoinen rikostutkinta Ukrainassa.

Ukrainalaissyyttäjät valmistelevat kavallussyytteitä krimiläisen viininvalmistamon johtajaa vastaan, koska johtaja on väitetysti avannut 240 vuotta vanhan arvoviinin Putinin ja Berlusconin maisteltavaksi. Asiasta kertovat uutistoimisto AP ja Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Putin kierteli Krimin niemimaalla viime viikonloppuna ystävänsä Berlusconin kanssa. He vierailivat myös arvostetun Massandran viininvalmistamon kellarissa, jossa säilytetään harvinaisia vanhoja viinejä ja sherryjä.

Venäjän television välittämässä videokuvassa Berlusconi tarkastelee tomuisia viinipulloja ja tuo myöhemmin yhden niistä näytille johtaja Janina Pavlenkolle.

– Vuodelta 1891, Pavlenko sanoo AP:n mukaan.

– Onko mahdollista maistaa? Berlusconi kysyy.

Pavlenko vastaa myöntävästi.

Syyttäjät: Arvoviiniä oli vain viisi pulloa

Ukrainalaissyyttäjien mukaan Berlusconille ja Putinille avattiin vuoden 1775 vuosikertaa oleva pullo, joita oli Massandrassa viisi.

Syyttäjänlaitoksen edustaja Nazar Holodnytsky sanoi AP:lle, että kaksi vastaavaa viinipulloa myytiin huutokaupassa vuonna 2001, ja toisesta saatiin lähes 44 000 euroa. Syyttäjät vaikuttivat puhuvan eri pullosta kuin Berlusconi videolla, eikä ollut heti selvää, mitä vuoden 1891 viinille tapahtui.

Massandra oli Ukrainan valtion omistuksessa ennen kuin Venäjä valtasi Krimin. Tuolloin vaadittiin kaksi erillistä presidentin määräystä, jotta sen kokoelmien arvokkaita viinejä sai myydä.

Ukrainan lain mukaan viinin lahjoittaminen ilman presidentin lupaa on siten rikos. Mutta koska Krimiä hallitsee tällä hetkellä Venäjä, mahdolliset syytteet jäänevät merkityksettömiksi.

Pavlenko vahvisti AP:lle esitelleensä harvinaisia viinejä Putinille ja Berlusconille, mutta kieltäytyi kommentoimasta, juotiinko kierroksen aikana viiniä.