Kreikkalaiset äänestävät toivottomuuden tilassa

Mielipidetiedustelujen mukaan vasemmistopuolue Syriza ja oikeistolainen Uusi demokratia ovat lähes tasoissa ennen sunnuntain ennenaikaisia parlamenttivaaleja. Moni vasemmistopuolue Syrizan kannattajista on pettynyt siihen, että puolue ei ole kyennyt parantamaan ihmisten arkea.

Ulkomaat
ihmisiä kadulla ja iso Tsiprasin vaalijuliste
Kreikan entinen pääministeri Alexis Tsipras Syrizan vaalijulisteessa Ateenassa.Orestis Panagiotou / EPA

Raivoisa mies vetää alas vasemmistojohtaja Alexis Tsiprasin vaalimainoksia lyhtypylväistä Ateenan keskustassa 300 metriä parlamentista. Hän ehtii repiä kaksi julistetta ennen kuin huomaa, että häntä kuvataan.

– Tsipras on pettänyt meidät, mies huutaa ja rutistaa julisteet lyttyyn. Hän on raivoissaan ja lähtee juosten pois.

Edellisten parlamenttivaalien aikana tammikuussa kreikkalaiset olivat lähes hurmoksessa. Toisin on nyt. Vaalimainontaa on enemmän, mutta innostusta huomattavasti vähemmän. Monen toive on kuollut.

Moni uskoi alkuvuodesta, että nyt ei enää tarvitsisi säästää ja leikata. Vasemmistopuolue Syrizan puoluejohtaja ja sittemmin pääministeri Tsipras lupasi perua vihattuja säästötoimia, luoda työpaikkoja, palata sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen ja palauttaa ihmisten arvokkuutta.

Suurin osa lupauksista jäi toteuttamatta. Orastava talouskasvu alkoi takkuilla, kun talouden epävarmuus kasvoi ja maan tulevaisuus euroalueen jäsenenä näytti epävarmalta. Kaikki huipentui kansanäänestykseen heinäkuussa, jolloin enemmistö kansasta sanoi selvästi Oxi, eli kreikaksi ei, velkojien vaatimille ehdoille.

Pari viikkoa myöhemmin Tsipras onnistui saamaan 86 miljardin euron lainapaketin EU:lta, mutta ehdot olivat entistä kovempia. Niihin liittyi säästöjä, tehostamisohjelmia ja valtion omaisuuden yksityistämistä.

Kun pakettiin liittyvät lait äänestettiin läpi parlamentissa, hallituksen omat rivit rakoilivat ja Tsipras joutui turvautumaan opposition tukeen, jotta hän saisi lait parlamentin läpi. Tämän jälkeen Tsipras erosi pääministerin tehtävästä 20. elokuuta, ja uudet vaalit järjestetään huomenna sunnuntaina.

Saksan ja Espanjan vasemmisto tukemassa Syrizaa

– Seitsemän kuukauden aikana ja kovien neuvottelujen tuloksena hän (Tsipras) saavutti enemmän kuin muut olivat saavuttaneet yhteensä viimeisten vuosien aikana, nuori mies Petros sanoi perjantai-iltana Syntagman aukiolla parlamenttitalon edessä, missä Syriza piti vaalikokoustaan.

Piippua polttava vanhempi herra on tullut Syrizan tilaisuuteen tunti ennen sen alkua.

– Me olimme ylpeästi läsnä Euroopassa pohjoisen Euroopan hyökkäyksistä huolimatta, Nikos Zouridakis sanoo ja viittaa vaikeisiin neuvotteluihin kolmannesta lainapaketista.

Kaiuttimista soi vanhoja kreikkalaisia työväenlauluja, mutta myös Metallica. Ennen kuin Tsipras nousee lavalle, Saksan vasemmistopuolueen die Linken parlamenttiryhmän puheenjohtaja Gregor Gysi puhuu yleisölle. Hän haluaa kreikkalaisten jatkavan Merkelin ja Schäublen vastaista politiikkaa, ja kuulijat innostuvat. Lavalle nousee myös Syrizan espanjalaisen sisarpuolueen Podemosin puheenjohtaja Pablo Iglesias, joka toivoo samanlaista vasemmistopolitiikkaa Espanjassa kuin Kreikassa. Vihdoin Tsipras itse saapuu kuin rokkitähti.

kaksi miestä kättelee esiintymislavalla
Lavalla Alexis Tsipras ja Syrizan espanjalaisen sisarpuolueen Podemosin puheenjohtaja Pablo Iglesias.Yannis Kolesidis / EPA

– Näissä vaaleissa on kyse siitä, palaako vanha valta, joka on hallinnut tätä maata viimeiset 40 vuotta ja joka kuormitti kansaa velalla. Vai jatkammeko ponnistuksiamme vapauttaa ihmisiä menneisyyden kahleista, Tsipras sanoo.

Syriza vetää edelleen paljon väkeä, vaikka tunnelma ei ole yhtä innokas ja toiveikas kuin tammikuun vaaleissa. Vastuunkanto ja talouden realiteetit ovat nakertaneet sekä intoa että kannatusta. Moni jää vaalipäivänä pettyneenä kotiin, opettaja Maria Davou on yksi heistä. Tammikuussa hän äänesti Syrizaa.

– En tiedä ketä äänestää, en edes ole varma äänestänkö ylipäätään. Saatan jäädä kotiin, ja suurin osa ystävistäni harkitsee samaa. Olemme toivottomia, emme tiedä, mitä meidän pitäisi tehdä, Maria Davou sanoo.

Tsiprasin haastaja Meimarakis: olet pieni valehtelija

Evangelos Meimarakis on pitkä, viiksekäs mies. Hänestä tuli oikeistopuolue Uuden demokratian vt. puoluejohtaja kesällä. Mies on pitkän linjan poliitikko, joka on toiminut puolustusministerinä ja parlamentin puhemiehenä.

Meimarakis yrittää olla keskitien kulkija ja houkutella takaisin vasemmistoleiriin liukuneita äänestäjiä. Hän on juristi, mutta puhuu kansanomaisesti kuin kuka tahansa pikkusataman tavernanomistaja. Hänen suosionsa on noussut nopeasti vaikeassa poliittisessa tilanteessa.

mies  esiintymislavalla kumartuneena kättelemään kuulijoita
Oikeistopuolue Uusi demokratian vt. puoluejohtaja Evangelos Meimarakis.Pantelis Sattas / EPA

– Koko keskiluokka tietää, mikä on se uusi asia, jonka Syriza on tuonut Kreikkaan, nimittäin pääomarajoitukset, Meimarakis sanoo.

Kesäkuun lopussa Kreikan hallitus hylkäsi EU-maiden lainatarjouksen siihen liittyvien ehtojen takia. Silloin hallitus joutui rajoittamaan pankkinostojen enimmäismäärän 60 euroon päivässä, koska kreikkalaiset tyhjensivät tilejään grexitin ja käytännössä devalvaation pelossa. Moni joutui jonottamaan tuntikausia saadakseen rahaa pankkiautomaateilta – jos ylipäätään onnistui saamaan rahaa.

Meimarakis on myös kutsunut Tsiprasia pieneksi valehtelijaksi, joka vain riiteli velkojien kanssa ja melkein aiheutti Kreikan lähtemisen eurosta.

Tasaväkinen äänestys tulossa

Porvarijohtaja on kampanjassaan myös puhunut Kreikan rajojen paremmasta valvonnasta. Moni kreikkalainen, varsinkin saaristossa, on huolestunut venepakolaisten määrästä.

91-vuotias Stelios on eläkkeelle jäänyt veturinkuljettaja, joka tuli kannattamaan Meimarakisia.

– Tspirasin pääministerikausi on ollut se kaikesta vaikein. Olen elänyt huonoina vuosina esimerkiksi sodan jälkeen, mutta pahimmat päivät ovat olleet viimeiset seitsemän kuukautta. Ne ovat olleet kohtalokkaita Syrizaa äänestäneille, Stelios sanoo.

Kumpikaan puolueista, Syriza tai Uusi demokratia, ei näytä saavaan parlamenttiin omaa enemmistöä: mielipidemittausten mukaan ne ovat kaukana tästä. Kreikan vaalijärjestelmän mukaan suurin puolue saa aina bonuksen eli 50 ylimääräistä parlamenttipaikkaa.

Syriza sai viime vaaleissa 36,3 prosenttia äänistä ja oli kahden paikan päästä enemmistöstä. Seurauksena Syriza joutui tekemään yhteistyötä kansallismielisen ANEL-puolueen kanssa. Viimeisen mielipidemittauksen mukaan Syriza on saamassa 27,4 prosenttia ja Uusi demokratia 26,9 prosenttia äänistä.

Syrizan johtama hallitus on ollut pitkästä aikaa ainoa vasemmistojohtoinen hallitus koko Euroopassa. Sunnuntain vaaleissa selviää, jatkaako Syriza vallassa vai ei.

Dan Ekholm, Yle, Ateena