1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sadat naiset valmiusharjoituksessa Tikkakoskella

Naisten Valmiusliiton järjestämään harjoitukseen Jyväskylän Tikkakoskella osallistuu yli 400 naista eri puolilta Suomea. Nuorin osallistuja on 16-vuotias, varttunein yli 80-vuotias.

Kotimaan uutiset
Valmiusharjoituksessa koulutettiin mm. katuturvallisuutta.
Jussi Lindroos / Yle

Harjoituksen järjestää Naisten Valmiusliitto (siirryt toiseen palveluun). Ensimmäinen valmiusharjoitus järjestettiin vuonna 1988, Tikkakosken harjoitus on järjestyksessään 36.

- Naisten Valmiusliiton toimintamalliin kuuluu järjestää kaksi kertaa vuodessa valmiusharjoitus, joka tarjoaa koulutusta ja varautumisnäkökulmaa arjen poikkeusolojen varalle, kertoo harjoitusta johtava Kaija Koponen.

Valmiusliiton yksi päätehtävistä on koulutus. Valtakunnallisten harjoitusten lisäksi liitolla on vanhoja läänien rajoja mukailevat neuvottelukunnat, jotka järjestävät erilaista koulutusta paikallisesti.

Maailma muuttuu - niin myös koulutus

Koulutukseen osallistuneet naiset ovat kokeneet harjoitusviikonloput tärkeiksi. Koulutustarjonta elää tasatahtia maailman muuttumisen mukana.

- Ehkä tämä aika jossa elämme on hieman erilainen. Jos mietitään esimerkiksi aikaa puolitoista vuotta taaksepäin, jolloin aloimme suunnitella tätä Tikkakosken harjoitusta, niin ajat ovat muuttuneet, Koponen kertoo.

Tikkakoskella koulutusta annetaan mm. katu- ja kyberturvallisuuteen. Lisäksi tarjolla on "naisen selviytymispakki", jossa käsitellään asioita laidasta laitaan, mm. auton renkaan vaihtamista.

Arjen turvaa koulutuksesta

Helsinkiläinen Jonna Gerlander osallistuu valmiusharjoitukseen toista kertaa. Lauantaina hän osallistui katuturvallisuus-koulutukseen.

- Tämä on tavallaan itsepuolustusta. Helsingissäkin kun yöllä liikkuu, niin se ei välttämättä ole se kaikista turvallisin paikka yksin liikkua. Täällä tarjotaan ihan perusajatuksia siitä, miten siellä voi suojautua, Gerlander kertoo.

Oululaiselle Marjaana Takalolle valmiusharjoitus oli ensimmäinen.

- Katuturvallisuus kiinnostaa ja kuitenkin nykypäivänä pitää varautua ja osata puolustaa itseään. Kyllä se yöelämässä on tärkeää osata puolustautua ja pitää omia puolia,Takalo sanoo.

Vaikka valmiusharjoitukset järjestetään varuskunnissa, sotilaallista harjoittelua Valmiusliiton koulutusviikonloppuihin ei sisälly.