Jooga-opettajalla on jalat maassa: "Meditoin sen takia, että tulisi enemmän järkeä päähän"

Joogaan ja meditaatioon liitetään helposti mielikuvia mutkikkaista istuma-asennoista, itämaisista opeista ja vieraista uskonnoista. Pelko on kuitenkin täysin turhaa, sanoo leppävirtalainen jooga -ja meditaatio-opettaja Kari Timonen.

urheilu
Jooga -ja meditaatio-opettaja Kari Timonen Varpu-koiran kanssa

Yksinkertaisimmillaan jooga eroaa muista jumpista vain siinä, että siinä käytetään erityisesti hengitystekniikkaa. Ei siinä ole mitään mystiiikkaa, sanoo 80 -luvulta lähtien aktiivisesti joogaa ja meditaatiota harjoittanut Kari Timonen.

– Joogan ja meditaation avulla ihminen alkaa nähdä itseään aivan uudella tavalla ja se tietysti voi tuntua oudolta. Muuta pelättävää ei ole. Antti Heikkilä on sanonut, että joogassa ei ole mitään Luciferusta selän takana, Timonen siteeraa arvostamaansa lääkäriä.

Ihmisillä on paljon erilaisia uskomuksia, estoja ja traumoja. Joogan ja meditaation avulla voi kuunnella sisintään.

– Ehkä sieltä ne solumuistot tyhjenee vähitellen. Kun oma minä alkaa paljastumaan, se voi olla pikkasen outoa.

Joogassa ei ole mitään Luciferusta selän takana.

Kari Timonen

Meditaatiosta apua opiskeluun

Kari Timonen tutustui joogaan ensimmäisen kerran 70 -luvulla. Silloin hänestä kuitenkin tuntui, etteivät vuorosierainhengitykset ja ihmeelliset asanat olleet hänen juttunsa. Kymmenen vuotta myöhemmin hän löysi uudelleen meditaation ja sai siitä tukea vaativaan koulutukseensa. Timonen työskenteli vuosia kansainvälisessä vientityössä.

– Meditoin sen takia, että tulisi enemmän järkeä päähän.

Kiinnostus on kasvanut siitä lähtien ja hän on tutustunut laajasti joogan ja meditaation eri tyylisuuntiin. Hän on suorittanut myös seitsemän vuoden joogaopettajan koulutuksen Suomen joogaopistossa Saarijärvellä.

Meditoin sen takia, että tulisi enemmän järkeä päähän.

Kari Timonen

Timonen ei tuomitse mitään tapoja harjoittaa joogaa tai meditaatiota.

– Kaikki on hyvää, kaikki on perimmältään lähtöisin Intiasta. Kun sieltä otetaan pois määrättyjä asioita, niin että normi ihminen uskaltaa tehdä.

Timonen kehuu suomalaista uutta nettijoogainnovaatiota ja suosittelee tutustumaan siihen ja myös Youtubesta löytyviin erilaisiin alan videoihin. Vaikka nettijoogaa voi tehdä interaktiivisesti, puuttuu siitä Timosen mielestä kuitenkin ryhmäenergia.

– Kaikkea saa tehdä, mikä tuntuu itsestä hyvältä. Kehoa ja mieltä pitää kuunnella, se on siinä tärkeintä.