Tuhannet etsivät reittiä Kaakkois-Euroopasta länteen – Katso tilanne kartalta

Tuhannet turvapaikanhakijat etsivät reittiä Kaakkois-Euroopasta Länsi-Eurooppaan, kun useat maat ovat tiukentaneet maahanpääsyä tulijoiden suuren määrän vuoksi. Unkari yrittää estää maahanpääsyä aitaamalla rajansa, kun taas Kroatia ohjaa maahantulleita Unkariin ja Sloveniaan.

turvapaikanhakijat
Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Zageb: Kroatia alkoi perjantaina kuljettaa turvapaikanhakijoita Unkarin vastaiselle rajalleen ilmoitettuaan, ettei pysty enää rekisteröimään uusia tulijoita. Slovenia ja Unkari arvostelivat Kroatiaa EU-sääntöjen rikkomisesta.

Budapest: Unkari veti lauantaina piikkilanka-aitaa Kroatian vastaiselle rajalleen. Kroatia sanoo jatkavansa turvapaikanhakijoiden lähettämistä Unkarin rajalle.

Beremend: Unkarilaiseen rajakylään on saapunut Kroatiasta turvapaikanhakijoita kymmenillä linja-autoilla. Unkari on kuljettanut tulijoita rekisteröintikeskuksiin lähelle Itävallan rajaa.

Heiligenkreuz ja Nickelsdorf: Itävallan poliisi kertoi lauantaiaamuna, että maahan on saapunut perjantain puolenyön jälkeen Unkarista yli 6 700 ihmistä. Yli 4 000 tuli Heiligenkreuzin kautta ja loput Nicklesdorfin.

Ljubljana: Turvapaikanhakijoita alkoi perjantaina tulla Kroatiasta myös Sloveniaan. Lauantaiaamuun mennessä maahan oli tullut yli tuhat ihmistä ja sadat odottivat pääsyä rajan yli. Slovenia rekisteröi tulijat ja vie heidät vastaanottokeskuksiin, mutta sanoo harkitsevansa myös kauttakulkukäytävien perustamista turvapaikanhakijoille.

Obrežje: Sadat Kroatiasta tulleet ihmiset yöpyivät slovenialaisessa rajakaupungissa.

Bregana: Kroatian puolella rajaa vietti yön noin tuhat Sloveniaan haluavaa ihmistä.

Harmica: Slovenian poliisi käytti myöhään perjantaina kyynelkaasua hajottaakseen Kroatiasta maahan pyrkineen ihmisjoukon. Lauantaina kymmenet ihmiset vaativat edelleen poliisia päästämään heidät Sloveniaan.

Bezdan: Sadat turvapaikanhakijat jäivät jumiin Serbian ja Kroatian rajalle, kun Kroatia sulki perjantaina lähes kaikki rajanylityspaikat.

Šid: Serbia alkoi kuljettaa turvapaikanhakijoita Bezdanista Šidiin, jotta he voisivat mennä Kroatiaan vartioimattomien peltojen kautta. Serbiasta on tullut kolmen päivän aikana Kroatiaan yli 20 000 ihmistä ja lauantaina ainakin 2 500 odotti kuljetusta.

Edirne: Länsi-Turkissa on edelleen jumissa satoja turvapaikanhakijoita, joita poliisi on estänyt menemästä Kreikkaan tai Bulgariaan.

Lähteet: AP, AFP, Reuters